Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2544 resultaten


ID: 160 | Bouwkundig element

Abdij ter Rozen

Rozendreef (Aalst)
Stichting uit de eerste helft van de 13de eeuw, Cisterciënzerinnenorde. Heden bevindt zich op het domein een school voor gehandicapte kinderen, deels ondergebracht in een herenwoning uit de 19de eeuw. Dubbelhuistype van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 342 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Termurenlaan 2 (Aalst)
De pastorie werd opgericht in 1770 en het interieur is uitgevoerd in rococostijl. De pastorie is een dubbelhuis bestaande uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, alle muuropeningen zijn segmentboogvormig. Een kroonlijst met fries sluit de gevel af.


ID: 359 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Vereeckenstraat 46 (Aalst)
De pastorie bestaat uit een mogelijk 17de-eeuws bijgebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, een hoofdvolume uit de 18de eeuw dat in het begin van de 19de eeuw werd verhoogd en aangepast, een 19de-eeuwse toegangspoort en een ruime pastorietuin.


ID: 510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Vlaamsegaaistraat 1 (Aalst)
Het dubbelhuis uit 1767 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak werd ingeplant in een grote pastorietuin. Links en rechts werden twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak verwezenlijkt. De gevelaankleding is 19de-eeuws. Het dak wordt bekroond door een klokkenruitertje.


ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moorsel

Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 34789 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Bellemdorpweg 7 (Aalter)
Ruim alleenstaand huis tegenover de kerk met omhaagde tuin. De oude pastorie werd in 1769 afgebroken en heropgebouwd; bijkomende bovenverdieping in 1862. Voorheen bepleisterde en heden gecementeerde gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met schilddak.


ID: 34576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Blekkersbos

Blekkervijverstraat 64 (Aalter)
Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield en naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak. In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


ID: 34625 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Corneliusparochie met tuin

Brevierweg 8 (Aalter)
Pastorie met ommuurde tuin gebouwd onder leiding van de gebroeders Eugeen en Louis Vuylsteke in 1847 op de plaats van de oude pastorie, daterend van 1616. Voortuintje met ijzeren hek en afsluiting tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 33334 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Willibrordusparochie met tuin

Drieselken 1 (Aalter)
Voorheen omgracht terrein met rode beukendreef naar de Kloosterstraat. Heden nog achterin gelegen gebouw in ommuurde, aangelegde tuin, palend aan het kerkhof. Imposant ijzeren toegangshek ten oosten van de kerk.