Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2544 resultaten


ID: 33004 | Bouwkundig element

Modernistische dokterswoning

Wervikstraat 26 (Wervik)
Kubistische villa met garage en nutsgebouwtje rechts. Variërend volumespel met rechthoekige blokken van één à drie bouwlagen onder plat dak.


ID: 32943 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Brant

Wolvenstraat 9 (Wervik)
Hoeve met losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels verhard erf; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, evenwel teruggaand op oudere kern. Oorspronkelijk gelegen binnen een rechthoekige wal gevoed door de Kruisekebeek, waarvan resten bewaard. Boerenhuis van drie opkamertraveeën links en drie traveeën rechts onder gebogen zadeldak, gedateerd 1849 en van cementering met schijnvoegen voorzien in 1927. Rechts, aanleunende lagere stal met jaarsteen 1850. Ten noorden, stalvleugel en ten oosten dwarsschuur met twee wagenhuizen uit de jaren 1920. Ten noordwesten bak- en melkhuis van circa 1850.


ID: 134018 | Landschappelijk element

Kasteelpark Jeanne de Merode

Boerenkrijglaan, Hollandse dreef (Westerlo)
Gemeentelijk openbaar park, rond 1910 als kasteelpark met boomgaard en moestuin aangelegd bij een neogotisch kasteel van architect Pierre Langerock.


ID: 43639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Bruelen

de Trannoyplein 24 (Westerlo)
Neorenaissancekasteel opgericht omstreeks 1915, samen met de dienstgebouwen in een omringend domein met Franse tuin en landschapspark met vijver.


ID: 41249 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Gravin de Merodestraat 150 (Westerlo)
Hoeve van tien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met achteraan in de tuin een hoog haaks bakhuis, uit eind 19de eeuw.


ID: 41290 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Meierij 19 (Westerlo)
Hoeve onder zadeldak met achteraan omhaagde moestuin, in kern mogelijk opklimmend tot midden 19de eeuw.


ID: 84886 | Bouwkundig element

Scheppersinstituut met kapel

Cooppallaan 128 (Wetteren)
Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. A. Verhaegen voorzag in zijn ontwerp uit 1876 van het gesticht een typisch middeleeuwse kloosterplattegrond met gesloten vierkante aanleg. In werkelijkheid werd het Sint-Barbaraweeshuis in U-vorm gefaseerd gerealiseerd rondom een vierkante binnenplaats. De semipublieke kapel aan de straatzijde werd als zuidvleugel opgevat. De aansluitende volumes van west- en noordvleugel met toepassing van steile zadeldaken en de sobere neogotische stijleenheid in de geveluitwerking in de geest van de Sint-Lucasneogotiek, getuigen van een visie beantwoordend aan een totaalconcept.


ID: 85179 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorpsstraat 60 (Wetteren)
Vrijstaande achterin gelegen pastorie uit 1862 met voortuin afgesloten door een bakstenen muur en fraai dubbel ijzeren hek aan vierkante pijlers en beboomde en deels ommuurde achtertuin. Pastorie met rechthoekig grondplan van het dubbelhuistype, twee bouwlagen en drie traveeën.


ID: 84999 | Bouwkundig element

Dekenij en tuin

Markt 18 (Wetteren)
De huidige achterin gelegen dekenij, met classicistisch voorkomen is ingeplant op een historische site waar volgens de literatuur reeds in de 17de eeuw een pastorie was. Het bestaande gebouw klimt in kern zeker op tot de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie werd gedurende de 19de eeuw op verschillende tijdstippen verhoogd, vergroot en verbouwd. Door de aanleg van een tuin, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw, verkreeg men een fraai ingekleed zicht op de Scheldevallei.


ID: 85071 | Bouwkundig element

Herenhuis Dauwe met aanhorigheden en tuin

Stationsstraat 48-50 (Wetteren)
Herenhuis met aanhorigheden, ommuurde tuin, hekwerk en bomenbestand beschermd als monument. Beeldbepalende woning gebouwd in 1867 naar ontwerp van Ferdinand De Noyette in eclectische stijl met kenmerken uit de neorenaissance-stijl.