Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3490 resultaten


ID: 135182 | Landschappelijk geheel

Omgeving Schuurlo

Aalter (Aalter), Beernem, Sint-Joris (Beernem)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Schuurlo met omgevend landbouwgebied als onderdeel van het voormalige Bulskampveld.


ID: 135183 | Landschappelijk geheel

Hoogveld, Blekkerbos en omgeving

Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied omvat de jonge veldontginningen van het Hoogveld, deel van het vroegere Bulskampveld, met het Blekkerbos en omgeving gelegen op de cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle.


ID: 135394 | Landschappelijk geheel

Maldegemveld

Knesselare, Ursel (Aalter), Oedelem (Beernem), Oostwinkel, Ronsele, Zomergem (Lievegem), Adegem, Maldegem (Maldegem)
Dit gebied omvat het Maldegemveld op de cuestarug van Oedelem-Zomergem. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude ontginningen aan de rand terwijl in het centrum jongere ontginningen voorkomen (eind 18de- begin 19de eeuw) die zeer planmatig zijn en waarvan de drevenpatronen kenmerkend zijn. Centraal in de kernen liggen ontginningshoeves: Drongengoedhoeve, Papinglohoeve en Groot Burkelhoeve. Aan de rand liggen twee kleinschalige gehuchten: ‘Ronsele’ en ‘Oostveld’. Daarnaast ligt verspreid in het gebied nog bouwkundig erfgoed (voornamelijk agrarisch). Drongengoedbos is momenteel het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, rijk aan heiderelicten uit de voormalige wastine.


ID: 34789 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie met tuin

Bellemdorpweg 7 (Aalter)
Ruim alleenstaand huis tegenover de kerk met omhaagde tuin. De oude pastorie werd in 1769 afgebroken en heropgebouwd; bijkomende bovenverdieping in 1862. Voorheen bepleisterde en heden gecementeerde gevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met schilddak.


ID: 135186 | Landschappelijk geheel

Kraenepoel en Markettebossen

Bellemstation, Kraenepoelpad, Langestraat, Lotenhullestraat, Mariahovelaan, Meerkensdreef, Oude Gentweg, Waggebrug, Weitingstraat (Aalter)
Het gebied omvat de vijver Kraenepoel, met cottagevilla Cranenpoel. Aansluitend bevinden zich de Markettebossen met drevenlandschap en achtster. In het noorden ligt het kasteeldomein van Mariahove, via een dubbele dreef met de kleinschalige dorpskern van Bellem verbonden.


ID: 34576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Blekkersbos

Blekkervijverstraat 64 (Aalter)
Buitenverblijf in 1904 gebouwd door F. van Besien op een groot deel van het vroegere domein van Blekkervijver. Tijdens de Eerste Wereldoorlog door brand vernield en naar verluidt in 1921 heropgebouwd in dezelfde stijl. Eenvoudig landhuis van twee bouwlagen op arduinen onderbouw onder schilddak. In de tuin merkwaardige duiventil uit de jaren 1930 in beton op pijlers.


ID: 34625 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Corneliusparochie met tuin

Brevierweg 8 (Aalter)
Pastorie met ommuurde tuin gebouwd onder leiding van de gebroeders Eugeen en Louis Vuylsteke in 1847 op de plaats van de oude pastorie, daterend van 1616. Voortuintje met ijzeren hek en afsluiting tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 33334 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Willibrordusparochie met tuin

Drieselken 1 (Aalter)
Voorheen omgracht terrein met rode beukendreef naar de Kloosterstraat. Heden nog achterin gelegen gebouw in ommuurde, aangelegde tuin, palend aan het kerkhof. Imposant ijzeren toegangshek ten oosten van de kerk.


ID: 33391 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Medardusparochie met tuin

Eekloseweg 6A (Aalter)
Alleenstaand huis, oorspronkelijk in grote tuin palend aan het kerkhof. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak gebouwd in 1784 door de abdij van Drongen.


ID: 34902 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Wallen

Heirstraat 33-35 (Aalter)
Rechthoekig onderkelderd gebouw uit de 19de eeuw, vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met dakkapel en oeils-de-boeuf, gelegen in een grotendeels behouden rechthoekige omwalling. Toegang over de omgrachting met brug en smeedijzeren hek met gekasseide oprit. Remise en hovenierswoning van drie traveeën breed en drie traveeën diep onder schilddak, uit de 19de eeuw. Mestvaalt en aalpomp en deels ommuurde moestuin met gebombeerde serre, aangebouwd tegen de afsluitingsmuur. Grotwerk aan de grote vijver in de tuin.