Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

523 resultaten


ID: 28544 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Park met poortgebouw en torenruïne van de familie Snoeck

Doorniksesteenweg 15 (Ronse)
19de-eeuws park, aangelegd door de familie Snoeck en na oorlogsschade in het midden van de 20ste eeuw hertekend door landschapsarchitect Jules Buyssens in een vereenvoudigde pittoreske stijl. Park met rondweg, siervijver en waardevol bomenbestand. Bewaard dienstgebouw en artificiële torenruïne als uitzichtpunt over de omgeving met bijhorende groentekelder. Kasteeltje uit de 19de eeuw vervangen door een L-vormige villa in 1952.


ID: 28641 | Bouwkundig element

Notariswoning

Grote Markt 27 (Ronse)
Voormalige notariswoning, met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, volgens bouwplannen van 1921 en 1922 door notaris Delouvroy verbouwd tot de huidige woning naar plans van architect A. Massez


ID: 28840 | Bouwkundig element

Paviljoen van Mooreghem

Muziekbosstraat (Ronse)
Zogenaamd "Paviljoen van Mooreghem", naar de eigenaar van de meeste gronden op de Muziekberg, E. Van Hoobrouck de Mooreghem, later zogenaamd "Geuzentoren". Gelegen ten noorden in het zogenaamde Muziekbos op de Muziekberg, een prehistorische getuigenheuvel.


ID: 28901 | Bouwkundig element

Villa Les Acacias

Ommegangstraat 77 (Ronse)
Villa in cottagestijl, in 1914 gebouwd naar ontwerp van Albert Massez. Omringende beboomde tuin met acacia's.


ID: 28928 | Bouwkundig element

Villa in neorégencestijl met tuin

Oswald Ponettestraat 99 (Ronse)
De grote villa is gelegen op de hoek van de Oswald Ponettestraat met de Mérodestraat. De villa in neorégencestijl met art-deco-interieur wordt omgeven door een omheinde en omhaagde beboomde tuin, en werd volgens bouwplannen gebouwd in opdracht van handelaar A. De Meestere, naar ontwerp van architect M. Tock.


ID: 29035 | Bouwkundig element

Villa

Scherpenberg 11 (Ronse)
Villa in prachtige tuin van 11 hectare op de flank van de "Hootond". Voorheen zomerverblijf van textielindustrieel A. Meulenyzer uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 42696 | Bouwkundig element

Abdij van Vrouwenpark, heden klooster der montfortanen

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Vrouwenpark is één van de weinige en voor wat Brabant betreft de enige cisterciënzerinnenabdij waarvan belangrijke restanten uit de 13de eeuw - periode van ontstaan en hoogbloei - bewaard bleven.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


ID: 90379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Aalterstraat 7 (Ruiselede)
Herenhuis teruggaand tot het einde van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuwse wijzigingen, gelegen in een ruime beboomde tuin.


ID: 90462 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.