Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

523 resultaten


ID: 73855 | Bouwkundig element

Herenhuis met landschapstuin

Neerstraat 56 (Brakel)
Monumentaal herenhuis volgens mondelinge overlevering opklimmend tot de 17de eeuw en volgens figuratieve kaarten minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Pseudovakwerk hernomen in tuinpaviljoen met pergola op zuilen, mogelijk verbouwing van paviljoen in het vierde kwart van de 19de eeuw; gelijkaardig tuinhuisje. Prachtig aangelegde landschapstuin


ID: 74007 | Bouwkundig element

Herenhuis

Opbrakelsestraat 127 (Brakel)
Woning van de geestelijk directeur van het klooster van de zusters van Sint-Franciscus van Opbrakel. Alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, enigszins aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ommuurde achtertuin met klein polygonaal bakstenen tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.


ID: 73970 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Reepstraat 7 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend burgerhuis waarvan elementen getuigen van een vroegere woning, opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw; in de tweede helft van de 19de eeuw uitgebreid en aangepast. Huidig uitzicht echter in historiserende stijl bepaald door nieuw gevelparement van bak- en zandsteen, aangebracht circa 1970. Siertuin omheind door behouden bakstenen muur uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen tuinpaviljoen. Fraai ijzeren toegangshek.


ID: 74051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

St. Apolloniastraat 2 (Brakel)
Voorheen breedhuis van één bouwlaag, een in 1772 vergrote en geplaffoneerde pastorie, vermeld als goed onderhouden in 1699 en 1731. Volgens archiefstukken in 1888 gewijzigd naar ontwerp van architect Vossaert met toevoeging van bovenverdieping. Heden bakstenen dubbelhuis van zeven traveeën waarvan vijf linkse traveeën met een bovenverdieping, onder pannen zadeldak.


ID: 74022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

St.-Martensstraat 5 (Brakel)
Pastorie met laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, gebouwd in 1839. Ruime achtertuin, afgesloten door bakstenen muur. In de as van de achterdeur opgericht achthoekig bakstenen tuinpaviljoentje met plat dak.


ID: 101846 | Bouwkundig element

Domein Oude Gracht

Hoogboomsteenweg (Brasschaat), Hoogboomsteenweg , Oude Gracht (Kapellen)
Bebost domein, bij het afgebroken kasteel uit het vierde kwart van de 19de eeuw, met talrijke vijvers, dreven en weiland.


ID: 205973 | Bouwkundig element

Duinpaviljoen

Kapelstraat (Bredene)
Het duinpaviljoen te Bredene is een exponent van de strandcultuur, tevens in andere kustgemeenten voorkomend.


ID: 82851 | Bouwkundig element

Landhuis Heester

Annuntiatenstraat 101 (Brugge)
"Heester" uit de 18de eeuw, of "huyzeken van plaisance", "maison de plaisance" met belvedère gelegen in een ommuurde tuin tussen Annuntiaten- en Kleine Nieuwstraat. Oorspronkelijk, grotere beboomde tuin door een 19de-eeuwse verkaveling herleid tot een grastuin met linden. Witbeschilderde tuinmuur met steunberen en segmentboogpoortje met arduinen omlijsting met jaartal "1756". Rechts segmentboogvormige inrijpoort. Aan de Kleine Nieuwstraat torent de belvedère boven de verankerde, blinde bakstenen muur.


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 77254 | Bouwkundig element

Tuinhuis

Brieversweg 91 (Brugge)
Laag huisje in rode baksteen onder schilddak en met dakruiter. Centrale ingang benadrukt door dakvenster met puntgevel met houten afboording.