3 resultaten


ID: 135001 | Landschappelijk geheel

De Nol

Essen (Essen), Kalmthout (Kalmthout)
In het gevarieerde gebied van ankerplaats De Nol werd van de 14de tot de 18de eeuw turf gewonnen. Enkele grachten en beken zijn daar nog een overblijfsel van: ze waren vroeger in gebruik als turfvaart, om de turf af te voeren. Het ven van De Nol bleef na de ontginning van het veen als plas over. Het ven heeft een hoge natuurwaarde.


ID: 135389 | Landschappelijk geheel

Moervaartdepressie

Mendonk, Sint-Kruis-Winkel (Gent), Zaffelare (Lochristi), Eksaarde (Lokeren), Moerbeke (Moerbeke), Sinaai (Sint-Niklaas), Kemzeke, Stekene (Stekene), Wachtebeke (Wachtebeke)
De Moervaartdepressie, met aan de noordelijke zijde de dekzandrug Verrebroek-Gistel en aan de andere zijde de langzamer hogerop hellende gronden en de Zuidlede als fysische grens, is de belangrijkste structuur in dit gebied. In de depressie komen zowel graslandcomplexen, boscomplexen als mozaïeklandschappen voor. Elk heeft zijn typerende ontginningsstructuur. De Moervaartdepressie is omwille van zijn laaggelegen gronden niet bebouwd geworden in historische tijden. Door het onbebouwd karakter van het gebied is het bouwkundig erfgoed voornamelijk gesitueerd aan de noordelijke en zuidelijke grens van het gebied, zoals Moerbeke en in het zuiden de Kruiskapel.


ID: 302057 | Landschappelijk element

Groene boorden

Moerdijkstraat (Gistel), Oostendesteenweg (Ichtegem)
Het geheel van groene boorden, bestaande uit bomenrijen, hagen en grasland, wordt gevormd door een deel van de Moerbeekstraat en de achterliggende tuinen en graslanden van het gebouwencomplex ingesloten door de Oostendsesteenweg en de Provincieweg. Ten zuidoosten van de Moerbeekstraat bevindt zich de Moerdijkvaart, aan weerszijden voorzien van opgehoogde berm beplant met bomen.