Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

72 resultaten


ID: 306920 | Bouwkundig element

Universiteitsgebouw Ledeganck

Karel Lodewijk Ledeganckstraat 35 (Gent)
Het modernistisch complex Ledeganck werd gerealiseerd in drie fasen tussen 1959 en 1970 voor de faculteit Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Gent, naar ontwerp van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 307161 | Bouwkundig element

Universiteitscampus De Sterre

Krijgslaan 281 (Gent)
In de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig liet de rijksuniversiteit Gent voor de Faculteit Wetenschappen een campus bouwen op de voormalige militaire terreinen De Sterre aan de Krijgslaan. Het ontwerp was in handen van ingenieur-architecten die aan de universiteit verbonden waren. De belangrijkste ontwerper was Jules Trenteseau


ID: 20019 | Bouwkundig element

Klinisch en Poliklinisch Instituut

Louis Pasteurlaan 1-2 (Gent)
De Klinische en Poliklinische Instituten vormen een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke Instituten van de Bijloke die ingenieur-architect Louis Cloquet in 1899-1900 realiseerde voor de Gentse universiteit. Ze vormen een gaaf bewaarde entiteit in eclectische stijl en getuigen van een omstreeks 1900 kenmerkende architectuur die zowel in materiaalkeuze als detaillering aanleunt bij de art nouveau.


ID: 26028 | Bouwkundig element

Aula en universiteitsgebouwen

Paddenhoek 3, Universiteitstraat 6, Voldersstraat (Gent)
Neoclassicistisch complex naar ontwerp van stadsarchitect Louis Roelandt uit 1819-1826. De voorgevel van de aula bestaat uit een portiek met een zuilengalerij van acht Korinthische zuilen en bekroond met een hoofdgestel waarop een driehoekig fronton rust. Ten zuiden werden lokalen van de universiteit ingericht rondom een rechthoekige beboomde binnenplaats. De westvleugel behoorde eertijds tot het Jezuïetenklooster en dateert uit de 17de eeuw.


ID: 21153 | Bouwkundig element

Rijksuniversitaire gebouwen, rectoraat, beheer en technische dienst

Sint-Pietersnieuwstraat 25-27 (Gent)
Op dit perceel was een katoenfabriek gevestigd waarvan de gebouwen na de Tweede Wereldoorlog herbestemd werden als kantoren, eerst voor de Union Cotonnière, nadien als rectoraat voor de universiteit. Achteraan het perceel, aan de Schelde, werd in 1977 het nieuw rectoraat gerealiseerd, een hoogbouw naar ontwerp van architectenkoppel Jean Zerck en Claire Mulder.


ID: 209095 | Bouwkundig element

Technische laboratoria en thermische centrale van de Universiteit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 41-45 (Gent)
Het Technicum van de Universiteit Gent is een omvangrijk complex met voorbeeldwaarde, tot stand gekomen volgens architecturale en structurele concepten die beantwoordden aan de toenmalige behoeften op esthetisch, pedagogisch en experimenteel vlak en dit volgens de ontwerpen van professor ingenieur architect Jean-Norbert Cloquet in nauwe samenwerking met professor ingenieur Gustave Magnel.


ID: 307165 | Bouwkundig element

Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding (HILO)

Watersportlaan 2 (Gent)
Van eind 1958 tot eind 1960 werden de nieuwe gebouwen van het Hoger Instituut voor Lichamelijke Opvoeding opgetrokken aan de Watersportlaan naar plannen van ingenieur-architect Jules Trenteseau.


ID: 42513 | Bouwkundig element

Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en Seminarie Leo XIII

Andreas Vesaliusstraat 2, Kardinaal Mercierplein 2, Tiensestraat 98, 102, 112-124 (Leuven)
Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Seminarie Leo XIII - opgetrokken eindjaren 19de, beginjaren 20ste eeuw.


ID: 72404 | Bouwkundig element

Van den Heuvel-Instituut

Andreas Vesaliusstraat 21, Dekenstraat 2 (Leuven)
Gebouwencomplex van de voormalige Hogere Handelsschool, opgetrokken rond het sober neogotisch L-vormig hoekgebouw naar ontwerp van kanunnik Jan Janssen uit 1913-1914.


ID: 72628 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis en Faculteit Letteren en Wijsbegeerte

Blijde-Inkomststraat 21 (Leuven)
Voormalige Woning Martens, daterend van omstreeks 1880-1890 en opgetrokken in neogotische stijl. Daarachter bevindt zich het faculteitsgebouw Letteren en Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven, een beeldbepalend complex op kruisvormige plattegrond, ontworpen in 1969 door het architectenbureau TED onder leiding van M. Dessauvage.