182 resultaten


ID: 84575 | Bouwkundig element

Directeurswoning en magazijnen

Molenstraat 21 (Dentergem)
Molenstraat nr. 21. Samenstel van directeurswoning en magazijnen gegroepeerd rond een kasseistraatje. Volgens het Primitief Kadaster (ca. 1830) was hier tot 1843 een blauwselfabriek gevestigd. Het kadaster vermeldt het ombouwen van de fabriek tot woonhuis en in 1883 toevoegen van de magazijnen achteraan. In 1889 wordt het woonhuis volledig heropgebouwd. Het naastliggend pand rechts wordt i


ID: 84636 | Bouwkundig element

Brouwerij Roelandts

Wapenplaats 16 (Dentergem)
Voormalige brouwerij Roelandts. De oorsprong van de brouwersfamilie Roelandts ligt in Aalst en gaat terug tot de 16de eeuw. De traditie wordt aan de opeenvolgende generaties van vader op zoon doorgegeven.


ID: 35675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dendermondesteenweg 730 (Destelbergen)
Kleine hoeve uit de 19de eeuw. IJzeren toegangspoort aan betonnen pijlers naast het aan de straat palende boerenhuis. Eén bouwlaag en zes traveeën met zadeldak.


ID: 71401 | Bouwkundig element

Hotel Beau Séjour

Dorpsstraat 59 (Dilsen-Stokkem)
Gelegen aan de oude kanaalarm. Gebouwd begin 20ste eeuw door de voormalige brugwachter H. Houben, in eclectische stijl.


ID: 86075 | Bouwkundig element

Hoeve Rubensgoed

Kantonsweg 214 (Dilsen-Stokkem)
De vestiging dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, en is de meest westelijke nederzetting uit deze periode.


ID: 2636 | Bouwkundig element

Klooster Sint-Norbertushuis

Kerkstraat 50 (Duffel)
Klooster van het Convent van Bethlehem, polyvalent complex gericht op gezondheidszorg en onderwijs.


ID: 47982 | Bouwkundig element

Villa Pinehurst

Sportlaan 7 (Eeklo)
Villa gebouwd door Herman Peter Enke-Lunt, zoon van industrieel Hermann Enke-Pöting, vellenfabrikant in de Zuidmoerstraat en eigenaar-bewoner van villa "Oaklands", nu zogenaamd "Heldenpark". Gebouwd in art-nouveaustijl met invloeden van de Engelse cottagestijl door het gebruik van erkers en imitatievakwerkbouw in de puntgevels en als gevelbeëindiging.


ID: 51871 | Bouwkundig element

Klooster van de broeders van Liefde

Zuidmoerstraat 165 (Eeklo)
Nieuwe kloostergebouwen voor de broeders van Liefde, hier opgericht in 1924-25 op grond van juffrouw Bovyn, voorheen naast de Sint-Aloysiusschool van 1914. Straatwand gemarkeerd door een bakstenen muur geritmeerd door hoger oplopende pilasters en spaarvelden afgewerkt met boogfriezen. Binnen een beboomde tuin ingeplant eclectisch bakstenen gebouw op onregelmatige U-vormige plattegrond met drie vleugels: de voorbouw met trapgevel, parallel aan de straat, de haakse voormalige kloostervleugel en haakse hierop aansluitende korte kapelvleugel.


ID: 19618 | Bouwkundig element

Donkere Poort, Sastehuis en Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe

Bachtenwalle 10, Prinsenhof 54-56, 141 (Gent)
Van het grootse omwalde en ommuurde kasteel Prinsenhof, dat in de loop van 14de-16de eeuw gegroeid was uit het verdwenen Hof ten Walle, rest slechts één van de drie poorten die toegang verleenden tot het voorhof, namelijk de Donkere Poort. Haaks en aansluitend herenhuis, zogenaamd Sastehuis, bij de binnengevel van de Donkere Poort circa 1750 opgetrokken op oudere overwelfde kelders. Voorts rechts van de poort voormalige brouwerij van twee bouwlagen, met stallingen en koetshuizen op begane grond, opgericht begin 19de eeuw als Brouwerij Gebroeders Vanden Berghe.


ID: 26277 | Bouwkundig element

Villa

Beekstraat 36 (Gent)
Landhuis van twee bouwlagen met leiendak, opgetrokken in baksteen met verwerking van veel hout, daterend van 1907.