Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

119 resultaten


ID: 302654 | Archeologisch geheel

Feodale motte van Wange

Overhespenstraat (Landen)
De heuvel gelegen langs de Overhespenstraat te Wange is een restant van de feodale motte van Wange. In de volksmond is de site gekend als ‘de Tomme’ daar men aannam dat het om een Romeinse grafheuvel ging. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het een middeleeuwse motteheuvel betreft.


ID: 140143 | Archeologisch geheel

De Oude Hofberg

Poederlee (Lille)
Deze motte met een diameter van 20m, zogenaamd De Oude Hofberg, wordt in verband gebracht met de heren van Poederlee in de volle middeleeuwen. Alle belangrijke kenmerken, buiten de bouwconstructies, zijn nog zichtbaar. De motte is gesitueerd aan de binnenzijde van een meanderbocht van de rivier Aa die de site in het noorden doorkruist.


ID: 40028 | Archeologisch / Bouwkundig element

Herenhuis De Burcht

Burcht 7 (Londerzeel)
Resten van de plaatselijke burcht, het 18de-eeuwse alleenstaand herenhuis, verbouwd en uitgebreid in de 19de eeuw en de ruïnes van een bakstenen middeleeuwse vestingstoren deel uitmakend van een weermuur.


ID: 134056 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Groenhof

Groenhof 1-2, 3 (Londerzeel)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1760 in opdracht van baron Philippe de Vicq de Cumtich, verbouwd en uitgebreid door Charles de Peñaranda de Franchimont tussen 1890 en 1900 met bouw van nieuwe aanhorigheden en neogotische kapel in 1900; omgeven door park in landschappelijke stijl met een vijver, nagenoeg 2,5 hectare, aangelegd rond 1800 op een site van oude kasteelmotte.


ID: 140154 | Archeologisch geheel

Hof ten Hove

Slabbaertstraat (Lubbeek)
Restanten van een motte en het omliggende domein uit de volle middeleeuwen in de alluviale vlakte van de Molenbeek. De motteheuvel, het neerhof en de grachten zijn nog steeds zichtbaar.


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 40177 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof ten Rode of Hof te Steenbrugge

Potaardestraat 2, 2A (Meise)
Dit historisch belangrijke hof, waarvan de oorsprong vermoedelijk teruggaat tot een 13de-eeuwse motte, is vandaag een imposante gesloten hoeve met grotendeels 19de-eeuws gebouwenbestand en een bewaarde omwalde motteheuvel ten zuidoosten.


ID: 55974 | Bouwkundig element

Restanten van oude vestingen

Benediktinessenstraat, Blekerijvesting, Oude Leielaan, Parkstraat, Rijselstraat, Vaubanstraat, Waalvest, Zwemkomstraat (Menen)
Verspreide restanten van vestingsmuren en kazematten, die ervan getuigen hoe Menen in het laatste kwart van de 17de eeuw door de Franse vestigingsbouwer Vauban uitgebouwd werd tot modelvesting, deel uitmakend van een dubbele verdedigingslinie die noordelijke grens van Frankrijk verdedigde. Tijdens de Hollandse periode tussen 1817-1830 werden nieuwe versterkingen opgericht, die in feite grosso modo een reconstructie - met behoud van enkele bewaarde gedeelten - waren van de Vaubanvesting.


ID: 40239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Motte of Den Bergh

Burchtlaan 41 (Merchtem)
Noordelijke bijgebouw als enige herkenbare restant van een kasteel op een motte, gebouwd in 1768.


ID: 40238 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Motte De Borght of De Burcht met cottagevilla

Reedijk 10 (Merchtem)
Villa, kadastraal geregistreerd in 1884, bereikbaar door een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers gevolgd door een beboomde dreef, gelegen op een historische, omgrachte motte met een bescheiden landschappelijke beplanting.