Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1848 resultaten


ID: 301793 | Archeologisch geheel

Burcht Hertogen van Brabant

Warande (Tervuren)
In de periode 1982-1986 werd de site van de voormalige hertogelijke burcht, later buitenverblijf van de aartshertogen en zomerresidentie van Karel van Lotharingen onderworpen aan archeologisch onderzoek.


ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.


ID: 43069 | Bouwkundig element

Huis Nazareth

Doolhofstraat 1, Goetsenhovenplein 22 (Tienen)
18de-eeuws kasteel met hoeve, oudste gedeelte is een middeleeuwse slottoren met overwelfde benedenverdieping, in 1898 en volgende uitbreidingen, aanpassingen en oprichting kapel.


ID: 127238 | Bouwkundig element

Middeleeuwse omwalling

Albertwal, Elfde-Novemberwal, Kastanjewal, Leopoldwal, Luikerstraat, Moerenpoort, Moerenstraat, Sint-Ursulastraat (Tongeren)
De werken vangen aan vóór 1241 en zijn omstreeks 1290 ongeveer voltooid. Het bouwmateriaal bestaat uit een parement van silexblokken afgewisseld met mergelsteen.


ID: 37425 | Bouwkundig element

Burcht van Mulken

De Locht 9-11 (Tongeren)
Achtzijdige toren, met een doorsnede van 4,60 meter en een muurdikte van 1,85 meter, overblijfsel van de burcht van de ridders van Mulken.


ID: 37509 | Bouwkundig element

Kasteel Scherpenberg

Dreef 99 (Tongeren)
Scherpenberg was een belangrijk leengoed met kasteel.


ID: 200314 | Bouwkundig element

Muurstuk A met Poeiertoren en Schaetzentoren

Elfde-Novemberwal (Tongeren)
Muurstuk A maakt deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling van Tongeren en bestaat uit een stuk stadsmuur waarin twee stadstorens zijn opgenomen, namelijk de Schaetzentoren en de Poeiertoren.


ID: 301296 | Archeologisch geheel

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw met omgeving

Graanmarkt, Grote Markt, Kloosterstraat, Koppelkist, Maastrichterstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Stadhuisplein, Vlasmarkt, Vrijthof (Tongeren)
De archeologische zone omvat een rijkdom aan geschiedenis die loopt van de Romeinse tijd tot vandaag. De meest opvallende getuige hiervan is de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek.


ID: 37580 | Bouwkundig element

Woontoren van Rutten

Hamalstraat (Tongeren)
Nabij het kasteel van Hamal, langs de weg van Tongeren naar Rutten staat een ruïneuze woontoren waarvan alleen de buitenmuren overeind bleven.


ID: 37579 | Bouwkundig element

Kasteel van Hamal

Hamalstraat 4, 4B (Tongeren)
Ruim omgracht kasteel, gelegen in een bijzonder gaaf bewaard landschap en park in landschapsstijl. Het park is gestoffeerd met een belvedère, een kleine pyramide en een boog.