Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

153 resultaten


ID: 200754 | Bouwkundig element

Fort Liefkenshoek

Ketenislaan (Beveren)
Fort Liefkenshoek is een vierhoekig, gebastioneerd fort (17,7 ha) langs de Schelde ten noorden van Antwerpen, waarvan de oudste fortgebouwen uit het begin van de 19de eeuw dateren, maar dat in oorsprong tot het einde van de 16de eeuw terug gaat. Het fort is tijdens de scheiding tussen de Noordelijke (Nederland) en Zuidelijke Nederlanden (Belgiƫ) ontstaan.


ID: 306783 | Landschappelijk geheel

Overgangsgebied tussen Kempen en Haspengouw op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau

Eigenbilzen (Bilzen), Gellik (Lanaken), Zutendaal (Zutendaal)
Het hier beschreven gebied ligt op de overgang tussen Kempen en Haspengouw, op de zuidwestelijke rand van het Kempisch plateau. Deze rand is bijzonder reliƫfrijk door de beekjes die hier ontspringen.


ID: 215691 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij 'Sachsen'

Blankenbergse Dijk (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Sachsen' uit de Eerste Wereldoorlog, met twaalfhoekig grondplan en een diameter van 12 meter. Elke zijde is 305 centimeter lang.


ID: 215692 | Bouwkundig element

Duitse betonnen bedding batterij Hessen

Lissewegestraat (Blankenberge)
Duitse betonnen open bedding van de batterij 'Hessen' uit de Eerste Wereldoorlog met achthoekige vorm. De diameter bedraagt 1680 centimeter.


ID: 1862 | Bouwkundig element

Fort van Bornem

Barelstraat 228 (Bornem)
Fort, deel uitmakend van de Hoofdweerstandsstelling, waartoe beslist werd in 1906 en waarvoor de werken startten in 1907. Het Fort van Bornem werd als laatste in de rij opgetrokken.


ID: 200542 | Bouwkundig element

Fort III

Frans Beirenslaan 2A (Borsbeek)
Fort 3 is het eerst gebouwde fort van de Brialmontvesting rond Antwerpen.


ID: 216072 | Bouwkundig element

Schans II

Schanslaan (Borsbeek)
Schans II maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Het gebouw bevindt zich ten oosten van de Schanslaan in Borsbeek en gaf samen met Schans I en III de naam aan de straat.


ID: 216071 | Bouwkundig element

Schans III

Schanslaan 10-20 (Borsbeek)
Schans III maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Het gebouw bevindt zich ten oosten van de Schanslaan in Borsbeek en gaf samen met Schans I en II de naam aan de straat.


ID: 216073 | Bouwkundig element

Schans I

Schanslaan 134-140, 144 (Borsbeek)
Schans I maakt deel uit van een reeks van 18 kleine schansen die tussen 1906 en 1912 werden gebouwd tussen de oudere Brialmontforten. Schans I bevindt zich ten oosten van de Schanslaan in Borsbeek en gaf samen met Schans II en III de naam aan de straat.


ID: 135353 | Landschappelijk geheel

Militair erfgoed op de overgang van Scheldepolders naar Kempen

Brasschaat (Brasschaat), Kalmthout (Kalmthout), Kapellen (Kapellen), Stabroek (Stabroek)
Het gebied is gelegen op een helling die de overgang vormt van de laaggelegen Scheldepolders naar de hoger gelegen Kempen en vertoont dus kenmerken van beide gebieden. Het westen wordt gedomineerd door landbouwgronden. Centraal wordt het gebied ingenomen door een sterk bebost landschap dat in het oosten begrensd wordt door het militaire Kamp van Brasschaat en het heidegebied van het Klein Schietveld. De talrijke waardevolle kasteelparken zijn veelal gesitueerd langs de grote(re) wegen. In het noorden van de ankerplaats komen relicten van de militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen voor, die werd uitgebouwd door Belgen (voor beide wereldoorlogen) en Duitsers (tijdens de Eerste Wereldoorlog). Deze verdedigingslinies werden dwars door het bestaande landschap aangelegd en vormen een duidelijk herkenbare lineaire structuur die de hele ankerplaats van west naar oost doorkruist.