Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

621 resultaten


ID: 550 | Bouwkundig element

Hospitaal De Wandeling

Hospitaalstraat 15A (Bilzen)
Ziekenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw in een eclectisch getinte architectuur. Aan de voorzijde bleef de omheiningsmuur met hekken uit de vroege 20ste eeuw bewaard.


ID: 745 | Bouwkundig element

Landcommanderij Alden Biesen en rentmeesterswoning

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 44860 | Bouwkundig element

Stedelijke Academie voor Muziek en Woord

de Smet de Naeyerlaan 141 (Blankenberge)
"Stedelijke Academie voor Muziek en Woord", in 1992 ondergebracht in de voormalige burelen van de 'staatsschool' aan de Van Maerlantstraat. In het schooljaar 1996-1997 wordt aan de achterzijde van de gebouwen een nieuwbouw gerealiseerd naar ontwerp van het Gentse studiebureau Restyling (buiten de bescherming gehouden).


ID: 45068 | Bouwkundig element

Rustoord van het O.C.M.W. De Strandjutter

Frans Masereellaan 9 (Blankenberge)
van 1974 naar ontwerp van architect R. De Langhe, uitbreiding met nieuwe vleugel in 1996 naar ontwerp van architect D. Van Beselaere. Oorspronkelijk hoofdvolume van vier bouwlagen onder plat dak. Markerende witte faiencebetegeling.


ID: 12552 | Bouwkundig element

Ziekenhuis

Provinciesteenweg 408 (Boechout)
U-vormig ziekenhuis met uitgestrekt grasveld aan voorzijde. Bouw begonnen in 1875 in opdracht van broeders Alexianen. Rechtervleugel uit 1895 en linkervleugel van 1899.


ID: 1899 | Bouwkundig element

Godshuis Van Roie-Simon

Kasteelstraat 23 (Bornem)
Zogenaamd naar de weldoeners, heden Sint-Jozefkliniek, omwille van de oorlog met lange bouwperiode, 1941-1951. Heden vernieuwd en uitgebreid met vleugel van 1979.


ID: 73923 | Bouwkundig element

Zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden

Everbeekplaats 4 (Brakel)
Ten oosten achter de kerk gelegen rest van voormalig zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden. Stichting in 1844 van het godshuis bediend door hospitaalzusters franciscanessen met bijhorend weeshuis, pensionaat en lagere meisjesschool. Heden rest nog een deel van het bakstenen gebouwencomplex, door zijn grootschalig volume refererend aan zijn aanvankelijke functie.


ID: 73996 | Bouwkundig element

Burgerlijk hospitaal of gasthuis

Holenbroek 18-38 (Brakel)
Diep perceel aan weerszij merendeels begrensd door bakstenen tuinmuur. Twee parallel gelijkaardige achterin gelegen rechthoekige hoofdgebouwen van het hospitaal, in de typerende semi-officiële baksteenarchitectuur van het derde kwart van de 19de eeuw. Plannen voor herbestemming van de twee belangrijkste vleugels tot sociale woningen.


ID: 73793 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters van Maria

Kasteelstraat 45 (Brakel)
Groot klooster- en schoolcomplex in neogotische en art-decostijl. School als spinhuis voor arme meisjes opgericht in 1825. Huidig uitzicht van klooster- en schoolgebouwen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, resulterend van veelvuldige 19de- en 20ste-eeuwse bouwcampagnes. Noordzuid-georiënteerde kapel van 1930 van architect De Bouver. Aangrenzende kloostertuin met Lourdesgrot uit 1904 en Calvarie. Aan straat, nieuw klooster opgetrokken circa 1931 op plaats van voormalig pensionaat. Volledig door kloostergebouwen ingesloten kasteel uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.