Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

58 resultaten


ID: 130763 | Landschappelijk element

Enenboom als hoeklinde

Eversestraat (Zaventem)
Een opgaande winterlinde, gekend onder de naam Enenboom, werd geplant als hoekboom bij een complexe eigendomssituatie met percelen die bovendien met veldwegen werden doorkruist. De boom is minstens 125 à 150 jaar oud en heeft een zéér eigenaardige groeivorm. De opslag aan de stambasis is uitgegroeid tot zware gesteltakken en heeft hierdoor het voorkomen van een zware struik.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.


ID: 130356 | Landschappelijk element

Lindendreef bij kasteelgracht kasteeldomein Leeuwergem

Kasteeldreef 1 (Zottegem)
De dreef ten noorden van het kasteel, langs de kasteelgracht, bestaat uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrij anderzijds bestaat nog uit de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard, er zijn nog 10 van de 15 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden.


ID: 130120 | Landschappelijk element

Oude linde als hoek- en kruispuntboom

Beekmeers, Gaverstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van de Gaverstraat met Beekmeers staat een zeer oude lindeboom met een stamomtrek van circa 4 meter. Hij werd er geplant in de scherpe hoek van een kadastraal perceel als hoekboom. De boom staat er tevens bij een van de toegangen naar het klooster en is er mogelijks gezet als welkomstboom, ook op deze plaats voorkwam hij bij het oprijden het afkorten van de bocht. Het betreft hier een Hollandse linde die vermoedelijk bij de tweehonderd jaar oud is. De boom heeft een gedegenereerde vorm en gezien de bijzonder eigenschap van lindes om goed te regenereren heeft de boom, mits goede verzorging, nog een zéér lang leven te goed.


ID: 133258 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei in huisweide

Boekelbaan 18 (Zwalm)
In de huisweide die ook als hoogstamboomgaard in gebruik is staat een mooi ontwikkelde moerbei. De boom is voor zijn soort flink uit de kluiten gewassen en heeft een stamomtrek van 251 cm. De zwarte moerbei werd in 1906 geplant als fruitboom. Van de rijpe vruchten kan je siroop, jam, gelei en fruitwijn maken. Door het gewicht zijn er verschillende zware zijtakken ingescheurd en raken ze de grond. Oude moerbeibomen vertonen deze typische liggende groeivorm.


ID: 130209 | Landschappelijk element

Jagersboom

Bruggenhoek, Zwalmlaan (Zwalm)
Op de Ten Bergekouter, op de grens tussen Munkzwalm en Hundelgem, staat op een kruispunt van twee wegen een traditioneel gekandelaarde Hollandse linde. De Jagersboom is een vrij zeldzaam geworden voorbeeld van een alleenstaande boom in een grootschalig, open kouterlandschap met een uitgesproken beeldbepalend karakter en een mooie representatieve groeivorm.


ID: 130286 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoek- en grensboom

Rekelberg (Zwalm)
Op het punt waar Steenland op Rekelberg uitkomt staat een oude knotlinde die de grens markeert tussen de gemeenten Rozebeke en Michelbeke. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de grens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. De linde heeft een stamomtrek van circa 3,5 meter en is op traditionele wijze gesnoeid als hoge knotboom met een knothoogte van 6 meter.