4017 resultaten


ID: 134022 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Il Palazetto met tuin

Brusselbaan 34 (Affligem)
Neoclassicistische villa, gebouwd in 1871 in opdracht van Joannes Egidius Van Lierde, gewezen burgemeester van Hekelgem. In 1884 werd een losstaand koetshuisje toegevoegd. Omgeven door een landgoed; oorspronkelijk circa 96 are, de gedeeltelijk ommuurde moestuin inbegrepen; siertuin met opmerkelijke dikke tamme kastanjes en bruine beuken. In de tuin, een zeshoekige 'gloriette', waarvan de onderbouw een Lourdesgrot herbergt.


ID: 306898 | Bouwkundig element

Villa Ten Berg

Brusselbaan 5 (Affligem)
Kleine villa in eenvoudige art deco opgetrokken in 1930 door Hypolitte De Cort, onderwijzer te Kraainem. Het ontwerp van zijn woonst is gebaseerd op een villa die hij in Kraainem had gezien.


ID: 306899 | Bouwkundig element

Villa Rust-oord

Molenberg 15 (Affligem)
Cottagevilla, zogenaamd Villa Rustoord, gebouwd in 1937 en gelegen in een omhaagde tuin.


ID: 306896 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Zwarteberg 28 (Affligem)
Villa in cottagestijl, gebouwd rond 1936 in opdracht van Dhr. Ghysbrecht uit Aalst (°1897- † 1961).


ID: 134256 | Landschappelijk element

Villatuin

Ridderstraat 12 (Alken)
Voortuin bij een villa uit het interbellum.


ID: 31720 | Bouwkundig element

Villa van 1911

Steenweg 276 (Alken)
Gebouwd door H. Nicolaï in 1911, als het eerste grote fruitbedrijf in Alken. Alleenstaande woning, gelegen in een omhaagde en beboomde tuin.


ID: 16001 | Bouwkundig element

Villa

Groenestraat 53 (Alveringem)
Geïsoleerd, grootschalig dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw.


ID: 135372 | Landschappelijk geheel

De Polder van Stabroek met overgangszone naar de Noorderkempen

Ekeren (Antwerpen), Kapellen (Kapellen), Hoevenen, Stabroek (Stabroek)
Het oostelijk deel van het landschap ligt in de zone waar de vruchtbare kleiïge poldergrond zich mengt met het zand van de Kempen. Van oudsher was het grondgebied van Kapellen iets hoger gelegen dan het omliggend land, dat vòòr het aanleggen van de polderdijken meermaals onder water liep. Mensen gingen zich uiteraard vestigen op deze hoger gelegen plaatsen, oa. langs de weg die Antwerpen met Bergen-Op-Zoom verbindt. Dit landschap dat dus op een hellend overgangsgebied gelegen is met deels zandgrond maar destijds ook deels veengrondgronden, maakt deel uit van het vanaf ongeveer 1250 voor landbouw ontgonnen gebied Hoevenen, Kapellen, Stabroek, Eertbrand en Putte. Het is het grootste aaneengesloten gebied dat ingericht werd volgens het systeem van de regelmatige hoevenstrokenverkavelingen.


ID: 216373 | Bouwkundig element

Villa in brutalistische stijl

Acacialaan 11 (Antwerpen)
Villa in brutalistische stijl gebouwd in opdracht van de diamantair Ronald Krochmal, naar een ontwerp door de architect Paul Meekels uit 1970-1971. Tuinarchitect Jacques Wirtz tekende voor de tuinaanleg, met een maximaal behoud van het waardevolle bomenbestand.


ID: 216291 | Bouwkundig element

Modernistische villa

Acacialaan 14 (Antwerpen)
Villa in modernistische stijl, gebouwd in opdracht van Jan-Frans Verrijcke, naar een ontwerp door de architecten Alfred en Donald Portielje uit 1938. Het landhuis, dat tot de weinige modernistische gebouwen uit het interbellum behoort in de Nieuw-Parkwijk "den Brandt", is een later werk van Alfred Portielje.