Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15 resultaten


ID: 4196 | Bouwkundig element

Vleeshal in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Jordaenskaai 13 (Antwerpen)
Portaal met conciërgewoning van een voormalige Vleeshal palend aan de Burchtgracht, gebouwd in opdracht van de heer Brusselairs, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1890. Later omgevormd tot kantoren, werd het pand in 2003 gesloopt voor een nieuwbouwflat.


ID: 4678 | Bouwkundig element

Vleeshuis

Vleeshouwersstraat 38 (Antwerpen)
Halle in gotische stijl gebouwd door het gilde van de Beenhouwers in 1501-1504, naar en ontwerp van bouwmeester Herman de Waghemakere. Aangekocht door de Stad Antwerpen in 1899, en na restauratie door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen heropend als Museum van Oudheden in 1913.


ID: 29902 | Bouwkundig element

Classicistische vleeshal

Vlamingstraat 44-48 (Brugge)
Voormalige vleeshal vanaf 1819 door verkopers van vleesafval gebruikt. Gebouwd circa 1771-1772 in plaats van houten kraan. Classicistische lijstgevel met parement van arduin.


ID: 125558 | Bouwkundig element

Grote Markt

Grote Markt (Dendermonde)
De Grote Markt is centraal gelegen midden de historische stadskern van Dendermonde. De markt lag voor de burcht, de verblijfplaats van de heren van Dendermonde. Vermoedelijk kwam het marktplein in dezelfde periode als het slot tot stand, wat het ontstaan van deze locatie minstens in de 11de eeuw plaatst.


ID: 49016 | Bouwkundig element

Vleeshuis

Grote Markt 32 (Dendermonde)
Eén van de oudste historische gebouwen, oorspronkelijk vlees- en lakenhal, schepenhuis, vierschaar, gevangenis. Hoekgebouw in 1460-1462 opgericht in gotische stijl op een onregelmatige vierhoekige plattegrond met op de zuidwestelijke hoek een achtzijdige traptoren. De marktgevel en de zijgevel werden door bouwmeester Jan Gueteghem bekleed met witte kalkzandsteen; voor de achtergevel gebruikte hij Mespelaarse baksteen.


ID: 24834 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis en Galgenhuisje

Groentenmarkt 5-7, 11 (Gent)
Groot Vleeshuis, waarvan de plannen voor het huidige zandstenen gebouw dateren uit begin 15de eeuw naar ontwerp van stadsbouwmeester Gillis de Suttere ter vervanging van de eerste houten vleeshal. In 1449 vatte men achteraan in de hal de bouw aan van de kapel van de Heilige Hubertus en een sacristie of een vergaderzaal voor de nering der vleeshouwers. Nadien verder uitgebreid en verbouwd, huidige toestand dateert van de restauratie in 1912 onder leiding van E. Van Hamme. Voorgevel ten noorden met een merkwaardige trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen. Westelijke en oostelijke zijgevel van zestien traveeën. Tegen de oostgevel werden bij de restauratie de in 1884 gesloopte, 16de-eeuwse penshuisjes gedeeltelijk wederopgebouwd. Tegen de hoek van het Vleeshuis al in de middeleeuwen gebouwd cafeetje zogenaamd Galgenhuyseken, aangepast in 1783 en heden een bepleisterd en beschilderd hoekhuis van drie bouwlagen.


ID: 8439 | Bouwkundig element

Vleeshuis

Markt (Geraardsbergen)
Vermoedelijk oorspronkelijk voormalig huis zogenaamd den Gulden Cop waarvoor het originele Manneken Pis stond. Voormalig Vleeshuis heropgebouwd in 1810.


ID: 46576 | Bouwkundig element

Stadhuis Hoogstraten

Vrijheid 149 (Hoogstraten)
Oorspronkelijk stadhuis in laatgotische bak- en zandsteenstijl naar ontwerp van Rombout II Keldermans.


ID: 30405 | Bouwkundig element

Groot Vleeshuis

Neermarkt 8-9 (Ieper)
Vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien in zijn "oorspronkelijke toestand" hersteld naar ontwerp van architect Jules Coomans, zie bewaarde plans en bestek van 1923.


ID: 102612 | Bouwkundig element

Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat, Rechtestraat, Vismarkt (Lier)
Na de verheffing van Lier tot stad in 1212, ontstond een nieuwe omwalling. De huidige Grote Markt vormde hierin een belangrijke kern waarop de hoofdstraten, die in verbinding stonden met de stadspoorten, samenkwamen.