16 resultaten


ID: 135394 | Landschappelijk geheel

Maldegemveld

Knesselare, Ursel (Aalter), Oedelem (Beernem), Oostwinkel, Ronsele, Zomergem (Lievegem), Adegem, Maldegem (Maldegem)
Dit gebied omvat het Maldegemveld op de cuestarug van Oedelem-Zomergem. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude ontginningen aan de rand terwijl in het centrum jongere ontginningen voorkomen (eind 18de- begin 19de eeuw) die zeer planmatig zijn en waarvan de drevenpatronen kenmerkend zijn. Centraal in de kernen liggen ontginningshoeves: Drongengoedhoeve, Papinglohoeve en Groot Burkelhoeve. Aan de rand liggen twee kleinschalige gehuchten: ‘Ronsele’ en ‘Oostveld’. Daarnaast ligt verspreid in het gebied nog bouwkundig erfgoed (voornamelijk agrarisch). Drongengoedbos is momenteel het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, rijk aan heiderelicten uit de voormalige wastine.


ID: 206923 | Bouwkundig element

Militaire vliegschool en later kinderkolonie

Bilzerweg 86-88 (As)
De gebouwen werden opgericht bij de aanleg van het vliegveld rond de Eerste Wereldoorlog.


ID: 135363 | Landschappelijk geheel

Domein Blommerschot en Beulkbeemden

Vlimmeren (Beerse), Wechelderzande (Lille), Oostmalle (Malle), Vorselaar (Vorselaar), Pulderbos (Zandhoven), Zoersel (Zoersel)
De ankerplaats Domein Blommerschot en Beulkbeemden is samengevat te omschrijven als een centraal gelegen bosgebied, het noordoost-zuidwest georiënteerde vliegveld en de landbouwenclave van Blommerschot, geflankeerd door een kleinschalig valleilandschap in het oosten (vallei van de Visbeek) en westen (vallei van de Molenbeek – Beulkloop).


ID: 135074 | Landschappelijk geheel

Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten Grimbergen

Beigem, Grimbergen, Humbeek (Grimbergen), Vilvoorde (Vilvoorde)
De ‘Maalbeekvallei en het gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen’ omvat de kern van Grimbergen met de norbertijnenabdij en het Prinsenbos en de ruïne van het Prinsenkasteel, de vallei van de Maalbeek met drie watermolens en verschillende Brabantse hoeves, het vliegveld van Grimbergen en het Lintbos met aansluitend het Wezenhageveld. Ook enkele kasteeldomeinen waaronder het Lintkasteel en het relict van het Domein van Borcht met aangrenzend de Senecaberg zitten in de afbakening.


ID: 75203 | Bouwkundig element

Vliegveld Grimbergen met vliegtuigloodsen en compenseerinrichting

Humbeeksesteenweg 313, 323 (Grimbergen)
Vliegveld aangelegd in 1939 en gelegen tussen de Humbeeksesteenweg ten oosten, de Oyenbrugstraat ten zuiden, de Diegemputstraat en de sociale woonwijk Zonneveld ten westen en de Lintkasteelstraat ten noorden.


ID: 85208 | Bouwkundig element

Fliegerhorst Maldeghem

Krommewege 22 (Maldegem)
De voormalige "Kommanderie" van de Duitse vliegbasis. Een ruim bakstenen gebouw met pannendaken, dikke muren, oorspronkelijk voorzien van kleine rechthoekige ramen met stalen luiken, als bescherming bij bombardementen.


ID: 85536 | Bouwkundig element

Fliegerhorst Maldeghem

Krommewege 27 (Maldegem)
De oude hoeve, waarvan het boerenhuis nu verdwenen is, bevat nog twee vliegtuigloodsen van het vroegere Duitse vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog, in gebruik als schuren.


ID: 85207 | Bouwkundig element

Fliegerhorst Maldeghem

Krommewege 36 (Maldegem)
Nu gelegen op de hoek met de Industrielaan. Oude thans leegstaande hoeve met op de oostelijke hoek van het boerenhuis, de resten van de ronde controletoren van het vliegveld van waaruit door brede ramen het gehele plein kon overzien worden.


ID: 85206 | Bouwkundig element

Fliegerhorst Maldeghem

Krommewege zonder nummer (Maldegem)
Een gelijkaardige Duitse vliegtuigbox als bij Krommeweg nummer 27, gelegen tegenover de vroegere controletoren, Krommeweg nummer 36.


ID: 56663 | Bouwkundig element

Luchthavengebouw

Steensedijk 186 (Oostende)
Voormalig luchthavengebouw van het Oud Vliegveld van Stene en tevens het enige resterende element hiervan.