113 resultaten


ID: 134542 | Landschappelijk element

Oude tuinsite

Maalbeekstraat 81 (Beringen)
Omhaagde moestuin en restant van een oude boom­gaard, vermoedelijk 19de-eeuws.


ID: 300758 | Landschappelijk element

Tuin van het Papiermoleken

Oaselaan 27 (Bierbeek)
Landschappelijke tuin van 2 hectare rond watermolen en molenvijver, aangelegd in 1920; hoogstammige beplanting gegroepeerd rond vijver met eilandje en betonnen boogbrug.


ID: 300754 | Landschappelijk element

Domein Hof ten Hooilaard

Oudebaan 79 (Bierbeek)
Landschappelijk park met remisevleugel uit 1914; circa 6 hectare aange­legd rond 1850 op een valleihelling en rond twee vijvers bezit nog enkele oude en zeldzame bomen.


ID: 133144 | Landschappelijk element

Zwarte moerbei

Beverststraat zonder nummer, Zonhoevestraat zonder nummer (Bilzen)
Als relict uit een oude hoogstamweideboomgaard, behorende tot het erf van de Zonhoeve, staat er op het perceel aan de overkant van de Zonhoevestraat een zwarte moerbei. Door de ouderdom heeft de moerbei zich afgelegd. Deze liggende groeiwijze, ten gevolge van een zwak wortelgestel, wordt regelmatig bij moerbei vastgesteld.


ID: 133160 | Landschappelijk element

Dreef met hoogstammige perenbomen

Damerstraat zn (Bilzen)
Vanaf de Paalstraat en over de volledige lengte van de Damerstraat is een dreef met hoogstammige perenbomen aangeplant. De dreef is de toegang tot de hoeve Damershof. Het is een mooi voorbeeld waarbij nuttigheid en sierlijkheid aan elkaar werden gebonden, een mooie toegang tot de hoeve en de jaarlijkse oogst van peren. De oudste perenbomen hebben een stamomtrek van 150 cm en meer. De dreef is ongeveer 500 meter lang en is met uitzondering van een deel dat door een aanpalend bos wordt gedomineerd in goeden doen. De dreef met perenbomen van de eerste generatie, vertoont al op verschillende plaatsen uitval en werd tijdens een heraanplantingscampagne ingeboet met jonge exemplaren.


ID: 305203 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn en barrier bij het relict van een hoogstamboomgaard

Diepestraat (Bilzen)
Hoogstamboomgaard met veekeringshaag en barrier.


ID: 133425 | Landschappelijk element

Twee notelaars bij Manshovenhof

Manshoven 1 (Borgloon)
Tegenover de hoeve Manshovenhof staan in de hoogstamboomgaarden twee mooi ontwikkelde notelaars waarvan de westelijke een stamomtrek van 268 cm en de oostelijke van 288 cm heeft.


ID: 133427 | Landschappelijk element

Perenboom

Romeinse Kassei (Borgloon)
Op één van de hoogste punten van de Romeinse Kassei is aan de rand van een hoogstamboomgaard een perenboom gelegen die over de weg hangt. Deze boom heeft een zeer mooie groeivorm en is beeldbepalend langs deze weg.


ID: 133467 | Landschappelijk element

Notelaar op erf

Sassenbroekstraat 6 (Borgloon)
Deze mooi uitgegroeide notelaar staat op het erf van een boerderij aan de Sassenbroekstraat. De boom heeft een stamomtrek van 218cm.


ID: 134274 | Landschappelijk element

Siertuin uit het interbellum

Stationsstraat 34 (Borgloon)
Tuin bij een fruitkwekersvilla van 1932.