Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

123 resultaten


ID: 48777 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerstraat 173 (Dendermonde)
Hoeve bestaand uit een aan de straat ingeplante woning met aanpalend poortgebouw, opgericht in 1884. Oude gebouwen op het achtererf vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw vervangen door de huidige bedrijfsgebouwen in L-vorm. Erf gedeeltelijk omhaagd en afgezet met dennenbomen. Moerbeiboom aan de straatkant. Erf toegankelijk via overzolderde doorrit rechts van het woonhuis.


ID: 131647 | Landschappelijk element

Okkernoot op Scheldedijk Vlassenbroek

Vlassenbroek (Dendermonde)
Ten westen van de kerkhofsite van Vlassenbroek staat op de Scheldedijk een okkernoot. Het planten van okkernoten op dijken is hier in deze regio een oud traditioneel gebruik.


ID: 134552 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Diepenbeek

Stationsstraat 25 (Diepenbeek)
Park in land­schap­pel­ijke stijl met pittoresk karakter (4 hectare), aangelegd tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, bij het kas­teel met voor­malige boer­de­rij en schuur uit de 17de en 18de eeuw, en een 15de-eeuwse maar in de 18de eeuw aangepaste woontoren.


ID: 302497 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met hek

Grote Steenweg 100 (Geetbets)
Langsheen de Philippebeek in Rummen (deelgemeente van Geetbets) bevindt zich een hoogstamboomgaard. Het grasland onder de fruitbomen wordt begraasd door runderen en is plaatselijk vrij reliëfrijk. De boomgaard is grotendeels omgeven door laagstamboomgaarden. Hij ligt aan de rand van de Getevallei, waar de intensieve fruitteelt alom aanwezig is.


ID: 131499 | Landschappelijk element

Oude perenboomgaard

Blijkheerstraat (Gooik)
Perenboomgaard met 69 hoogstammige perenbomen, vermoedelijk rond 1910 aangeplant.


ID: 130827 | Landschappelijk element

Okkernoot bij Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten zuiden van het vakwerkhuis werd een okkernoot op het erf aangebracht.


ID: 130828 | Landschappelijk element

Kerspruim bij het Van Reepinghens huizeken

Goteringenstraat 31 (Gooik)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten noorden van het vakwerkhuis staat, achter de afsluitingshaag, een kerspruim op het erf.


ID: 134763 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Manebroek

Termeeren (Halle), Manebroek 1-3 (Pepingen)
Complex van na de Tweede Wereldoorlog bij een oorspronkelijk hoog-middeleeuwse kasteelmotte die vermoedelijk al rond 1820 als buitenverblijf werd gebruikt; landschappelijk park (circa 7,5 hectare) met een ornamentele beplanting (bruine beuk, zilveresdoorn, witte paardekastanje) uit 1900, en een circa 1950 aangelegde vijver.


ID: 134565 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Pastoriestraat 5 (Ham)
Omgrachte tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw, bij de voormalige pasto­rie daterend uit de 17de eeuw.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Oude Durmedijk, Palingstraat (Hamme), Oude Durmedijk (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.