44 resultaten


ID: 173 | Bouwkundig element

Spoorweg-wachthuisje

Moorselbaan 454 (Aalst)
Voormalig standaard-spoorweg-wachthuisje aan een oude gedesaffekteerde spoorweg met gelijkgrondse kruising met de openbare weg.


ID: 418 | Bouwkundig element

Spoorwegwachtershuisje

Zijpstraat 11 (Aalst)
Intact spoorwegwachthuisje uit het vierde kwart van de 19de eeuw, aan de voormalige lijn. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, drie traveeën, onder zadeldak.


ID: 302739 | Bouwkundig element

Wachthuis en bergplaats Koning Albertpark

Koningin Elisabethlei 1 (Antwerpen)
Wachthuis en bergplaats in cottagestijl, ontworpen als gereedschapshuisje door stadsbouwmeester Pieter Dens in 1877, en hetzelfde jaar opgetrokken. Het gebouw werd door Alexis Van Mechelen met een dwarsvleugel tot het huidige volume uitgebreid in 1913.


ID: 10751 | Bouwkundig element

Wachthuisjes Loodswezen en electriciteitscabine bij Royerssluis

Royerssluis zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)
Wachthuisjes van het Belgisch en Nederlands Loodswezen uit 1910, en van de Antwerp Dock Pilots and Boatmen Corporation S.M. "Brabo" uit 1948, en elektriciteitscabine van de Compagnie Electrique Anversoise uit 1912.


ID: 11399 | Bouwkundig element

Station Ekeren

Veltwijcklaan 222 (Antwerpen)
Rechthoekig bakstenen station op arduinen plint; twee vleugels van 1882. Aan de overzijde van het perron: rechthoekig wachtlokaaltje in dezelfde stijl.


ID: 54428 | Bouwkundig element

Tramstatie Station Breedene

Koninklijke Baan zonder nummer (Bredene)
Tram­wacht­huis­je met late art-nouveau-in­slag, ter hoog­te van Koers­laan; circa 1923 opge­richt door de "Société pour l'Ex­ploitation des Lignes Vicina­les d'Ostende et des Plages Bel­ges" (S.E.L.V.O.P.) op initia­tief van inge­nieur Courtens.


ID: 72020 | Bouwkundig element

Twee wachthuizen

Blankenbergse Steenweg 260-262 (Brugge)
Blankenbergse Steenweg nrs. 260-262. Twee voormalige wachthuisjes gebouwd voor de spoorweg aangelegd in 1906-1910 naar de oostkust met bestemming Knokke, Zeebrugge, Blankenberge. Twee parallel gebouwde panden onder zadeldaken en op onregelmatige plattegrond. Bepleisterde en witbeschilderde gevels worden horizontaal belijnd door banden. Gevels opengewerkt met segmentboogvormige muuropeninge


ID: 78850 | Bouwkundig element

Sint-Dionysiuskerk gelegen in rechthoekig kerkhof

Vissersstraat zonder nummer (Damme)
Vissersstraat z.nr. Sint-Dionysiuskerk, neogotische parochiekerk gebouwd in 1867-1869 ter vervanging van een in kern 16de-eeuwse kerk. Georiënteerde kerk omringd door rechthoekig kerkhof op de hoek van de Vissers- en de Kasteelstraat, de twee belangrijkste assen van het dorp. Historiek. In 1110 bevestigt Baldricus, bisschop van Doornik-Noyon, de abdij van Saint-Quentin-en


ID: 8202 | Bouwkundig element

Spoorwegwachthuisje

Hertstraat zonder nummer (Denderleeuw)
Intact spoorwegwachthuisje uit midden 19de eeuw, van het door de Belgische Staat opgelegde standaardtype, aan de voormalige Dender- en Waeslijn; thans dienst doende als halte.


ID: 48447 | Bouwkundig element

Wachthuis en fortwachterswoning Batterij 1

Hoogveld 5 (Dendermonde)
Voormalig wachthuis en naastliggend huis van de fortwachter, beide volgens het kadasterarchief gebouwd in 1938 op het fortdomein bij de verdwenen Batterij 1, thans een industrieterrein.