Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

31 resultaten


ID: 45554 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Ettelgemsestraat 83-85 (Oudenburg)
Samenstel van twee arbeidershuizen van anderhalve bouwlaag, met bijgebouwen. Vermoedelijk een verbouwing van één 19de-eeuws boerenhuis dat circa 1900 een wagen- en rijtuigmakerij was en in de Eerste Wereldoorlog gebruikt werd als noodkerk.


ID: 31313 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing De Clytte

Couthoflaan 44-48 (Poperinge)
Eenheidsbebouwing gelegen ten westen van en horend bij het kasteel 't Couthof. Werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Het complex bestaat uit een smidse met wagenmakerij, een herberg van het type afspanning en een hoeve.


ID: 31200 | Bouwkundig element

Smidse met wagenmakerij

Provenseweg 15 (Poperinge)
Dubbelhuis van vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag met aanleunende smidse van vijf traveeën links, onder doorlopend pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); jaarsteen 1880 met bijkomende inscriptie "H.D. V.B." in de linker zijpuntgevel; recentere verhoging van de straatgevel van het woonhuis met een halve bouwlaag, zie resulterende manke bedaking.


ID: 31265 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Woestenseweg 19-21 (Poperinge)
Voormalige wagenmakerij uit de 19de eeuw bestaande uit een dubbelhuis van één bouwlaag onder zadeldak. Het Jonkershof is een recente benaming. Links, op nummer 21, bevindt zich een naar verluidt voormalige smidse in een aansluitende bouwtrant.


ID: 23767 | Bouwkundig element

Woonhuis en rijtuigmakerij

Beversesteenweg 33-41 (Roeselare)
Voormalig woonhuis en rijtuigmakerij van V. Soenen in eclectische stijl met neo-Vlaamse-renaissance- en neobarokelementen.


ID: 58255 | Bouwkundig element

Wagenmakerij

Hoogte 42 (Sint-Laureins)
Het woonhuis is vernieuwd, doch de haaks op de straat ingeplante wagenmakerij bleef bewaard. Het betreft een baksteenbouw van vier traveeën diep onder zadeldak, door middel van baksteenkoppen op de straatgevel gedateerd van 1874.


ID: 87300 | Bouwkundig element

Burgerhuis met wagenmakerij

Bruggestraat 30 (Torhout)
Burgerhuis met aansluitend atelier, volgens het kadaster in 1911 gebouwd door de Torhoutse wagenmaker Theofiel Camiel Vansteenkiste-Darrat. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Parement verlevendigd met sierankers en banden en strekken van gele baksteen.


ID: 207319 | Bouwkundig element

Woning met wagenmakerij

Henri Lebbestraat 12 (Waregem)
Woonhuis met bijhorend werkhuis, beide volgens het kadaster gebouwd in 1937 in opdracht van wagenmaker Arthur Vandenbrouck.


ID: 76562 | Bouwkundig element

Café A. Van Alboom Wagenmakerij - Schrijnwerkerij

Dorpstraat 114 (Wichelen)
Café, volgens gevelopschrift "A. Van Alboom Wagenmakerij - Schrijnwerkerij", volgens het kadasterarchief gebouwd in 1933.


ID: 209866 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.