Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

566 resultaten


ID: 12923 | Bouwkundig element

Hazeschranshoeven

Drie Eikenstraat 628-636 (Edegem)
Tussen weiland gelegen hoeven uit de 17de eeuw, ingeplant binnen brede omwatering.


ID: 12948 | Bouwkundig element

Fort 5

Jacob de Roorestraat (Edegem)
Fort 5 maakt deel uit van de Brialmontvesting – de fortengordel rond Antwerpen, opgericht in de 19de eeuw.


ID: 12985 | Bouwkundig element

Kasteel Mussenborg

Mechelsesteenweg 396 (Edegem)
Rechthoekig herenhuis, grotendeels uit het tweede kwart van de 17de eeuw, gelegen aan de noordzijde van de omgrachting.


ID: 33765 | Bouwkundig element

Herenhuis

Belzeelsestraat 49 (Evergem)
Gerestaureerde buitenplaats in gedeeltelijk ommuurde tuin met ijskelder, volgens eigenaar voorheen oude woning van slechts één bouwlaag hoog, in de 20ste eeuw met een verdieping verhoogd, vroeger met flankerende aanhorigheden, waaronder kapel, gesloopt bij de laatste aanpassingswerken. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand afgelijnd met eenvoudig entablement.


ID: 33776 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Heylweghen

Burggravenlaan 12, 18 (Evergem)
Reeds vermeld in 1379 als landbouwnederzetting. In de jaren 1780 werd het kasteel heropgebouwd in zijn huidige vorm met behoud van de walgrachten rondom het park en rondom het kasteel. Kasteel, eertijds in een rechthoekige omwalling, gedempt in de jaren 1880, en een dienstgebouw aan de straatkant. Geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen. Voormalig wagenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 33786 | Bouwkundig element

Herenhuis met kapel

Doornzele Dries 9 (Evergem)
Alleenstaand herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, gelegen in een tuin met ijzeren afsluiting en hek, vermoedelijk van circa 1876 en aangepast circa 1915. Getoogde deur in arduinen omlijsting met sluitsteen. Rechts in de hoek van de tuin recentere kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 33816 | Bouwkundig element

Kasteel Huis ter Burcht

Fortune De Kokerlaan 11 (Evergem)
Voormalig kasteel, sedert 1958 gemeentehuis. Voorheen kasteel gelegen in dubbele cirkelvormige omwalling. De middeleeuwse burcht werd gebouwd door de heren van Evergem, sinds de 11de eeuw de heren van Dendermonde, die na de invallen van de Noormannen aangesteld werden als voogden van Evergem in het Sint-Baafsdomein. Kasteel uit 1884 in neo-Vlaamserenaissance-stijl in deels verkaveld park met vijver, aan de straatkant met gietijzeren afsluiting en hek tussen pijlers.


ID: 33819 | Bouwkundig element

Herenhuis

Gentweg 12 (Evergem)
Alleenstaand herenhuis in beboomde tuin, afgesloten met ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen hekpijlers, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Resterend gedeelte van vroegere omwalling uitlopend in vijver.


ID: 33848 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek 2-6 (Evergem)
Kasteel met U-vormige aanleg volledig heropgebouwd circa 1892. Bepleisterd kasteel van twee bouwlagen onder mansardedaken. Volledig omgracht park en parkbos met kruisvormig drevenpatroon en zichtas richting zuidwesten. Beukendreef met ijzeren toegangspoort en hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning. In het park: vierkante duiventoren met 1623 in de zuidgevel, paardenstallen en hovenierswoning en verder langgestrekte kasteelhoeve in neotraditionele stijl, vermoedelijk heropgebouwd eind 19de eeuw; wagenhuis en stallen uit dezelfde periode. Buiten de walgrachten, bevinden zich een met bomen beplante ijskelder, een serre van circa 1900 en een ommuurde moestuin.


ID: 33915 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Evergem

Vurstjen 25, 33 (Evergem)
Het Kasteel van Evergem kent een boeiende geschiedenis die opklimt tot de middeleeuwen en nauw verbonden is met het ontstaan en de geschiedenis van de gemeente Evergem. Het kasteel in zijn huidige vorm is opgetrokken omstreeks 1913 in beaux-artsstijl. Het gebouw met zijn opvallend en onregelmatig volume telt twee bouwlagen boven een souterrain en wordt afgedekt door mansardedaken, verrijkt met oeils-de-boeuf en dakkapellen. Een hoge vierkante traptoren van vijf geledingen op de noordelijk hoek domineert het geheel. De omgrachting is heden aan twee zijden gedempt. In het park zijn nog waardevolle architecturale tuinelementen en ruime dienstgebouwen in eclectische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw aanwezig.