522 resultaten


ID: 134156 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Diependael met park

Tervuursesteenweg 511 (Zemst)
Een in 1891 omgebouwd landhuis tot kasteelachtige villa, omgeven door landgoed van circa 1 hectare 28 are, oorspronkelijk samengesteld uit drie eilandjes (neerhof, kasteeleiland en eilandtuin).


ID: 14667 | Bouwkundig element

Hallerhof, nu gemeentehuis

Kasteeldreef 52, 55 (Zoersel)
Engels getint neogotisch kasteel van 1902 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht. In uitgestrekt landschapspark met vijvers aan noord- en oostzijden.


ID: 300490 | Landschappelijk geheel

Slagveld Passendale

Passendale, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat een deel van het Slagveld van Passendale met het valleigebied van de Ravebeek en enkele grote militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de nabijheid van Passendale. Ook een deel van de spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper is opgenomen. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de bloedige veldslag van het najaar 1917 waarbij de geallieerden de hoogten rond het dorp Passendale wilden innemen. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en ondergrondse schuilplaatsen voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 33016 | Bouwkundig element

Landhuis Zonnedaele

Berten Pilstraat 5C (Zonnebeke)
Landhuis van 1933, middenin beboomde tuin met rest van omwalling( ?); gelegen ten zuiden van en palend aan het kasteeldomein. Naar verluidt, bouwtrant - voornamelijk bedaking - geïnspireerd op een huis uit de Cévennes (Frankrijk) afgebeeld in "La vie à la campagne".


ID: 33124 | Bouwkundig element

Kasteel

Kasteelstraat 1, 3 (Zonnebeke)
Nr. 1. Kasteel wederopgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930. Oorspronkelijk eigendom van de familie Keingiaert de Gheluvelt, doch nu toebehorend aan de vereniging van de Adel van het Belgische Rijk. Gelegen ten O. van de kerk middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restart van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie bruggen. o.m. twe


ID: 58090 | Bouwkundig element

Mottekasteel en hoeve Hof Cleyhem

Nieuwe Steenweg 3, 5 (Zuienkerke)
Nieuwe Steenweg nrs. 3 en 5. Hoeve en kasteel "Cleyhem". (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003) Het Hof Cleyhem is een zeldzaam voorbeeld van een bewaarde opperhof-neerhof-site, waarbij het kasteeltje gebouwd is op een motte en omringd wordt door een gracht, en de bijhorende boerderij zich ten oosten van dit kasteel bevindt, met oorspronkelijk een eigen omgrachting. Het domein is te bereiken via e


ID: 38359 | Bouwkundig element

Hof te Boelake

Boelakendreef 29 (Zulte)
Eertijds omgrachte hoevesite met losse bestanddelen met in kern 17de- en 18de-eeuwse gebouwen, ruim erf met achterin gelegen woonhuis, een dwarsschuur met stal en wagenhuis en recente stallen rondom een ingebouwd bakhuis.


ID: 38434 | Bouwkundig element

Domein Kasteel van Olsene

Grote Steenweg 19, 19A, 21, 23 (Zulte)
Het kasteeldomein van Olsene wordt aan drie zijden omgracht, het domein omvat een toegangshek tussen paviljoenen, een waterkasteel binnen een cirkelvormige vijver en een neerhof.


ID: 80934 | Bouwkundig element

Landhuis en hoeve 't Lang Water

Kortrijkstraat 173, 175 (Zwevegem)
Kortrijkstraat nr. 173- 175. Landhuis en hoeve z.g. " 't Lang Water". Het primitief kadasterplan (ca. 1835) toont een omwalde site met vier verspreide volumes. In 1941 worden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwbouw en wordt een deel van de omwalling gedempt. Bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom onverhard erf. Ten noorden boerenhuis met centrale pu


ID: 14698 | Bouwkundig element

Fort Sint-Marie

Galgestraat zonder nummer (Zwijndrecht)
Fort Sint-Marie is het oudst bewaard gebleven fort van de vesting Antwerpen. Gebouwd volgens het type van het gebastioneerde stelsel, tussen 1855-58 en gemoderniseerd tussen 1879 en 1882.