71 resultaten


ID: 31713 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Stationsstraat 7 (Alken)
U-vormige hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met de open zijde van het gekasseide erf naar het oosten toe.


ID: 16122 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en waterput

St.-Rijkersstraat 49 (Alveringem)
Hoeve met losse bestanddelen en rest van omwalling ten oosten, gelegen midden weiden en boomgaarden. Mooi perspectief op kerk en molen van Alveringem. Vrij gaaf bewaard boerenhuis met streekgebonden karakter.


ID: 302223 | Bouwkundig element

Openbare wasinrichting

Prekersstraat 14 (Antwerpen)
Openbare wasinrichting in modernistische stijl, opgetrokken door de stad Antwerpen als onderdeel van de op hygiëne gerichte openbare infrastructuur van het volkse Sint-Andrieskwartier. Stadsbouwmeester Emiel van Averbeke tekende in 1928 het ontwerp, bijgestaan door bouwmeester 1ste klas François Strommingers.


ID: 83816 | Bouwkundig element

Notariswoning

Burg. de Lausnaystraat 15 (Berlare)
Voormalige notaris- en burgemeesterswoning vlakbij het kruispunt met de Molenstraat. Neoclassicistische herenwoning, aanvankelijk met L-vormige plattegrond en twee vrijstaande dienstgebouwen in de tuin gebouwd in opdracht van notaris en burgemeester Celestin Van Cromphout.


ID: 78636 | Bouwkundig element

Koetsiers- en hovenierswoning

Moleneindestraat 27 (Berlare)
De voormalige koetsiers- en hovenierswoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een woning voor de koetsier-tuinman met washuis, zadelkamer, koetshuis en paardenstal vervat in één gebouw.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 568 | Bouwkundig element

Watermolen Renfortmolen

Rentfortstraat 6 (Bilzen)
Watermolen van het type onderslagmolen op de Demer, voor het eerst vermeld in 1390.


ID: 71814 | Bouwkundig element

Hoevecomplex met losse bestanddelen

Brugse Steenweg 111 (Brugge)
Brugse Steenweg nr. 111. Achterin gelegen hoevecomplex, bestaande uit losse bestanddelen rondom een bekiezeld erf, waarvan de gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw. Temidden van een weiland en verbonden met de straat door een dreef met populieren. Vermeld als "Hofstede mette bogaert" cf. ommeloper van Groot-Reygaersvliet van 1567. De losse bestanddelen zijn het woonhuis met geïncorporeerde


ID: 29573 | Bouwkundig element

Huis de Halleux

Oude Burg 21-23 (Brugge)
Herenhuis met bijhorend koetshuis en tuinpaviljoen aan de Dijver.


ID: 79804 | Bouwkundig element

Station Lissewege

Stationsstraat 16-18 (Brugge)
* Stationsstraat nr. 18. Beschermd als monument bij M.B. van 15/10/2002. Het eerste station "<italic>Lisseweghe statie</italic>" lag oorspronkelijk (1863) op de lijn Brugge-Blankenberge (op het grondgebied Zuienkerke) bij de gemeentegrens met Lissewege. Met de aanleg van de nieuwe spoorlijn Brugge-Zeebrugge in 1906 komt er in Lissewege een nieuwe stopplaats. Het oude station in Zuienkerke