Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73 resultaten


ID: 79804 | Bouwkundig element

Station Lissewege

Stationsstraat 16-18 (Brugge)
Stationsgebouw van het type "1895" (gewijzigd type "1881"), opgetrokken in 1906, gelegen op de lijn Brugge-Zeebrugge aangelegd in functie van de nieuwe haven.


ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 84417 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Adamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via onverharde oprit, afgezet met jonge berken. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing te zien, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) bestaande uit een schuur en een woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.


ID: 33902 | Bouwkundig element

Heilige Jozef Rusthuis

Bibliotheekstraat 12 (Evergem)
Rusthuis, gebouwd naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny van 1860. Bakstenen hoofdgebouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, horizontaal geleed door arduinen plint, cordons en hoofdgestel.


ID: 52302 | Bouwkundig element

Bejaardentehuis Stichting de Billemont-Pauli

Kollegestraat 118 (Geel)
Opgericht als bejaardentehuis naar ontwerp van F. Vergouts van 1904, uitgevoerd in 1906-1907 en later uitgebreid.


ID: 18835 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Suikerijsteeg 2-12 (Gent)
Rij arbeiderswoningen, gelegen langs de rechterzijde van de Sijkerijsteeg.


ID: 52109 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met park en moestuin

Warandestraat 79-81 (Gistel)
Landhuis, met park en moestuin. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief plan van het kadaster (1835) aangeduid met de huidige volumes. Verbonden met de Brugsebaan en het kasteel "De la Waere" (Brugsebaan) door een dreef van beuken- en kastanjebomen, die de Warandestraat kruist. Dicht bij het park, bakstenen hekpijlers en arduinen schamppalen. Rechts bij het woonhuis aansluitende stalling, schuur en voormalig koetshuis. Aan de achterzijde, bij het koetshuis aansluitende conciërgewoning. Aan de achterzijde, haaks op het woonhuis geaxeerd laag 'washuis'. Ten westen aansluitende serre en moestuin.


ID: 84823 | Bouwkundig element

Herenhuis met dienstgebouw en landschapstuin

Dorp 28 (Hamme)
Het monumentaal herenhuis resulteert uit een aanpassing in het derde kwart van de 19de eeuw van een ouder huis uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bij het herenhuis hoort historisch een typisch afhankelijk bijgebouw en een diepe, uitgestrekte tuin.


ID: 80023 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster Stalleken van  Bethlehem

Kloosterstraat 2-6 (Hamont-Achel)
Stalleken van Bethlehem, in 1838 opgericht net buiten de wallen van de oude stad. Op 1 mei van dat jaar, eerstesteenlegging door deken H.A. Meuwissen.


ID: 205315 | Bouwkundig element

Hoeve

Helleput 2 (Harelbeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit een boerenhuis en stal, volgens het kadaster grondig verbouwd/herbouwd in 1953. De hoeve was gelegen in de heerlijkheid Ten Aerden. Erftoegang met vernieuwd, ijzeren hek tussen twee bakstenen pijlers. verharde erfoprit. Sterk verbouwd woonhuis van 1952 aan de straatkant. Drie landgebouwen ten zuiden van het woonhuis; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Vermoedelijk 18de-eeuwse schuur verbouwd in 1953 aan de westzijde van het erf.