Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73 resultaten


ID: 74238 | Bouwkundig element

Oude pastorie

Putse (Lierde)
Achterin gelegen oude pastorie, als dusdanig in gebruik tot circa 1904. Volgens J. De Brouwer liet de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen in 1719 een nieuwe pastorie te Hemelveerdegem bouwen; veranderingen in de 19de eeuw. Laag bijgebouw van gewitte baksteen onder zadeldak, gebouwd in 1857 ter vervanging van houten paardenstal met koetshuis.


ID: 34242 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zeveneken-Dorp 93 (Lochristi)
Herenhuis met bijgebouwen en ruime achterliggende tuin. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met empire-inslag gebouwd circa 1834 door dokter L.H. Zaman.


ID: 27892 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Nederholbeekstraat 6 (Maarkedal)
Gewit landelijk herenhuis met bijgebouwen die de gesloten rechthoekige voortuin zijdelings begrenzen, in aanleg minstens teruggaand tot begin 19de eeuw. Axiale toegang in de afsluitmuur aan de straat tussen gemetste hekpijlers met hardstenen dekplaat en bolornament.


ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schelderode

Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 34276 | Bouwkundig element

Kasteel Van Geeteruyen

Eksaardsedam 48 (Moerbeke)
Grote villa in eclectische stijl opmerkelijk door zijn monumentaal karakter, pittoreske aanblik en merkwaardige mengeling van bouwkarakteristieken ontleend aan de hout- en vakwerkbouw, de art nouveau en de traditionele landhuisarchitectuur. Rechthoekig houten bijgebouw, vroeger washuis en waarschijnlijk ook koetshuis en stallen. Twee kleine betonnen bunkers, vooraan en achteraan in het noordelijk gedeelte van het park; opgericht in 1916-1917 door de Duitsers als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 52774 | Bouwkundig element

Wolwashuis

Wandelweg (Mol)
Huisje van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gelegen aan de Molse Nete en opgericht in 1879.


ID: 55387 | Bouwkundig element

Dokterswoning en -praktijk De Ooievaar met tuin

Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.


ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Louisa met park

Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.


ID: 80700 | Bouwkundig element

Domein Siberië

Middendijk 1 (Peer)
Domein, in 1909 door de Brusselse dokter Armand Denisty gekocht, dat jaar besloeg het domein 580 hectare. Het groeide uit tot een modelboerderij waar 250 mensen werkten.


ID: 80336 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Zandstraat 74 (Pelt)
Aan straatzijde van een beukenhaag voorziene hoeve met ordonnantie: woonhuis-koeienstal-dwarsschuur, in zijn huidig voorkomen uit eind 19de of begin 20ste eeuw, mogelijk met oudere kern.