Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

28 resultaten


ID: 33392 | Bouwkundig element

Villa Maria

Eekloseweg 31 (Aalter)
Alleenstaande bakstenen villa in beboomde voortuin, gebouwd door H. Bruggheman circa 1910. Gebouw met twee bouwlagen met verspringende traveeën deels onder zadeldak met vorstkam en afgewolfd dak rechts.


ID: 4786 | Bouwkundig element

Brouwershuis

Adriaan Brouwerstraat 20 (Antwerpen)
Brouwershuis In 1553 opgericht als "Waterhuis" door Gilbert Van Schoonbeke om zijn omliggende brouwerijen van zoetwater te voorzien. In 1582 werd het Waterhuis, sinds 1561 in het bezit van de stad, het gildehuis van het Brouwersambacht.


ID: 302193 | Bouwkundig element

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


ID: 82443 | Bouwkundig element

Oud waterhuis

Hendrik Consciencelaan (Brugge)
Gelegen op de binnenvesten tussen de voormalige Boeverie- en Smedenpoort recht tegenover de Fonteinstraat.


ID: 57878 | Bouwkundig element

Borstelfabriek met directeurswoning

Kanunnik Duclosstraat 1, Steenkaai 34A-V (Brugge)
Complex gebouwd in opdracht van Delhaize Frères en cie. Het ontwerp van architect Oscar De Breuck van 1912 voorziet vier gebouwengroepen, een waterreservoir en een fabrieksschoorsteen. Gebouwen in eclectische stijl van rode baksteen en met accenten van wit geglazuurde baksteen. Toepassing van de zogenaamde Brugse ornamentiek. Gaaf bewaard schrijnwerk en I-balken met roosmotieven. Gietijzeren gebinten en steunpilaren.


ID: 125502 | Bouwkundig element

Domein Cabour

Cabourweg, Maerestraat, Moeresteenweg 139-141, Veldstraat, Woestijnstraat (De Panne)
Het domein Cabour omvat goed bewaarde relicten van de verdedigingsstructuren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog evenals de goed bewaarde relicten van het militair hospitaal en van de eerste militaire waterwinning in het gebied aangelegd door het Belgisch leger in 1917. Het gebied herbergt tevens nog goed herkenbare relicten van het in 1908 opgerichte kasteeldomein Cabour.


ID: 134727 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Steenpoel

Dreeflaan, Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk park van ongeveer 6,5 hectare aangelegd omstreeks 1870, waarbij oude steengroeve als vijver werd hergebruikt.


ID: 206968 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Steenpoel

Dreeflaan , Jan Martin Van Lierdelaan 28-30, 28B, Kerkstraat 22, Ninoofsesteenweg (Dilbeek)
Bijgebouwen en landschapselementen van een afgebroken eclectisch kasteel, waaronder een oranjerie, hovenierswoning, kapel, duiventoren, badhuis en waterreservoir, gelegen in een landschappelijk kasteelpark aangelegd omstreeks 1870 ten noorden het dorpscentrum.


ID: 46615 | Bouwkundig element

Kasteel ter Meiren

John Lijsenstraat 58-60 (Hoogstraten)
Eclectisch landhuis van 1935, met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance en het neoclassicisme met bijgebouw van 1937, gelegen in uitgestrekt domein.


ID: 91056 | Bouwkundig element

Industrieel-archeologisch gebouw

Oudstrijderslaan (Kortemark)
Industrieel-archeologisch gebouw nu deel uitmakend van groot bedrijf met loodsen op ambachtelijke zone. Het resultaat van het kadasteronderzoek is niet eenduidig. Mogelijk is er een link met het tuinbouwbedrijf met broeikassen dat vanaf 1927 wordt opgericht met woonhuis op de Handzamestraat nummer 84 ( J. Segaert).