242 resultaten


ID: 130348 | Landschappelijk element

Opgaande winterlinde als welkomstboom

Achtermaal 29 (Aalst)
Een opgaande winterlinde als welkomstboom bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Winterlinde is als soort eerder zeldzaam, doch hier op Maleveld staan er twee. De oudste van de twee is de gekandelaarde winterlinde als kapel- en hoekboom. Mogelijks is de welkomst linde hiervan een nakomeling en zijn ze genetisch verwant.


ID: 317 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve Hof ter Linde

Baardegem-Dorp 52, 52A-C (Aalst)
Semi-gesloten hoeve van bakstenen gebouwen op gepikte plinten onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met nieuwe, centrale mestvaalt. Overluifelde inrijpoort (tussen schuur en woonhuis) en gebetonneerde oprit, straatzijde begroend met taxusboompjes en een oude linde, verder een voortuintje met hoge haag.


ID: 34597 | Bouwkundig element

Herenhuis

Brug-Zuid 21-23 (Aalter)
Voormalig herenhuis waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, sedert 1958 tweegezinswoning. Geschilderde, overhoekse hekpijlers geflankeerd door linden. Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met dubbelhuisopstand onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).


ID: 34605 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Eendekooi 18 (Aalter)
Omhaagde hoeve met losstaande bestanddelen gelegen in de straatbocht aan de bosrand; het hek wordt geflankeerd door linden, aan rechter boom, houten kapelletje.


ID: 131952 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden bij boerenarbeidershuisje

Hooggoed 2 (Aalter)
Aan beide zijden van de toegang tot het erf staat een opgaande zomerlinden. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 34671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De hoeve met losstaande bestanddelen klimt minstens op tot de 18de eeuw en bevindt zich in een boomgaard. Het toegangshek wordt geflankeerd door gekandelaarde linden. Ten westen van het erf bevindt zich een boerenhuis, ten zuiden staat een dwarsschuur.


ID: 130971 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlinden en geschoren hulsthaag

Oostmolenstraat 200 (Aalter)
De erfbeplanting, bestaande uit een hulsthaag en twee welkomstbomen, bevindt zich langs de westzijde van de Oostmolenstraat te Aalter bij een hoeve met losstaande bestanddelen, die minstens opklimt tot de 18de eeuw en gelegen is in een boomgaard.


ID: 15963 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Cleppe

Gapaard 10 (Alveringem)
Meerledige hoeve gelegen aan rijksweg Veurne-Ieper, schuin tegenover zogenaamd "Rustoord Clep". U-vormige opstelling van bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldaken rondom een onverhard erf, bereikbaar via onverharde oprit gemarkeerd door hek en linden. Moestuin achter het huis. Leiperelaar tegen schuur.


ID: 15979 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 43 (Alveringem)
Op de glooiing naar de IJzer toe, gelegen hoeve met losse, grosso modo T-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt, bereikbaar via lange onverharde oprit gemarkeerd door twee linden; rest van de oorspronkelijke omwalling ten noorden van de hoeve.


ID: 81409 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grote Leiestraat 104 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met laat 18de-eeuwse of vroeg 19de-eeuwse kern. Losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf.