Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

272 resultaten


ID: 205881 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Cauwenteynestraat 12 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve opklimmend tot de vroege 19de eeuw. Toegankelijk via een lange onverharde oprit gemarkeerd door twee lindes. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rond een gekiezeld erf. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning onder zadeldak en bijhorende nutsgebouwen.


ID: 205878 | Bouwkundig element

Hoeve

Cauwenteynestraat 3 (Wingene)
Achterin en hoger gelegen hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit een boerenwoning met recente loodsen en oude hulsthaag. Weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1834. Boerenwoning van vijf traveeën onder zadeldak en laag volume onder lessenaarsdak.


ID: 205562 | Bouwkundig element

Hoeve

Hekkestraat 13 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met restanten van een boomgaard ten zuiden van de boerenwoning. Eerste bebouwing weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. De huidige volumes dateren vermoedelijk van 1858, toen werden de bestaande gebouwen afgebroken en vervangen door nieuwe. Volgens een gevelsteen werd de boerenwoning verbouwd in 1888. Circa 1948 wordt het woonhuis nogmaals uitgebreid en wordt een nieuw nutsgebouw gebouwd ten oosten van de schuur.. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bakstenen schuur met grote schuurpoorten.


ID: 205922 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Joostraat 20 (Wingene)
Hoeve uit de 19de eeuw met vrijstaande, lage bestanddelen in een U-vormige opstelling rondom een met gras begroeid erf en gekiezelde oprit afgesloten door een smeedijzeren hek en een linde. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn een boerenwoning en schuur weergegeven. Circa 1879 vergroting van de boerenwoning en de constructie van de stal. In 1930 tenslotte wordt de boerenwoning verbouwd tot zijn huidige omtrek en zou de stal zijn herbouwd. Ten westen van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Ten noorden van het erf, stal. Roodbakstenen volume van elf traveeën onder licht geknikt zadeldak (rode, mechanische pannen). Ten oosten van het erf, schuur met geïncorporeerd wagenhuis. Rode, verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (golfplaten). Ten noordoosten van het erf, schuur. Volume van zes traveeën in oranje baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen).


ID: 205601 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Keukelstraat 16 (Wingene)
Boerenarbeiderswoning met bijhorende nutsgebouwen gelegen binnen een omhaagd perceel met meidoornhaag. Woning gebouwd in 1902 met vier traveeën en geïntegreerde stalling. Bijhorende nutsgebouwen van latere datum.


ID: 205931 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Meiboomstraat 1 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de late 18de eeuw met losse bestanddelen in een haakse opstelling rond een deels met gras begroeid, deels gekiezeld erf. Toegankelijk via oprit met een linde. Boerenwoning met vijf traveeën onder zadeldak en aansluitend, recent volume en stal.


ID: 205720 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijsbergestraat 1 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras gegroeid en deels bekiezeld erf met restant van boomgaard. Boerenwoning met nieuw gevelparement, volgens het kadaster gebouwd in 1885.


ID: 205725 | Bouwkundig element

Hoeve met boerenwoning van 1868

Ruiseledesteenweg 47 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf op een omhaagd perceel. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, gedateerd 1868 met schuur en voormalig wagenhuis.


ID: 205755 | Bouwkundig element

Hoeve Het Heerschip ter Haerschaere

Tieltsteenweg 21 (Wingene)
Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen, toegankelijk via een lange beukendreef. Boerenwoning waarvan een gelijkaardige volume staat weergegeven in het landboek van Wingene 1756. Dubbelhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en vrijstaande schuur-stal met twee verschillende schuurpoorten.


ID: 209957 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw met opgaande linde

Oude Ieperweg (Zedelgem)
Pijlerkapel opgericht in 1983, beschaduwd door een linde. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (Vlaamse pannen) boven een gepekte plint. Segmentboogvormige en beglaasde nis met beeld van Maria met Kind. Opschrift "DEN ROOZENTUIN / IEPER" verwijst naar een oud toponiem.