Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

199 resultaten


ID: 15177 | Bouwkundig element

Textielfabriek Ch. Reychler

Regentiestraat 66 (Sint-Niklaas)
Voormalige textielfabriek "Ch. Reychler" uit het derde kwart van de 19de eeuw, opgericht met weverij (laken, katoen, zijde), appretafdeling en ververij. Straatgevel van respectievelijk zes, een en zes traveeën, drie bouwlagen en zadeldak.


ID: 90869 | Bouwkundig element

Nieuwe Weverij van linnenweverij Rey-Ainé

Weverijstraat 5 (Sint-Pieters-Leeuw)
Vrij strakke volumes van baksteen onder platte daken, gevels gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden met aflijnende tand- en/of boogfriezen, kadastraal ingetekend in 1902.


ID: 15763 | Bouwkundig element

Mouterij Boel

Antwerpse Steenweg 48 (Temse)
Mouterij Boel, in 1898 opgetrokken en gedurende de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. Rechthoekige bakstenen gebouw onder zadeldak, haaks op de straat ingeplant. Voorpuntgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met gevelhoge rondboognissen en getoogde en ronde muuropeningen en laaddeuren in de centrale travee.


ID: 86536 | Bouwkundig element

Weverij 't Zijdefabriekske en dorpswoning

Bedevaartstraat 105-107 (Tielt)
Voormalige weverij 't Zijdefabriekske en woonhuis, opgericht in 1927 door de gebroeders Baeckelandt, nijveraars uit Gullegem. Achterin gelegen fabriek afgescheiden van de straat door geometrisch ijzeren hek gevat tussen bakstenen pijler met vaasbekroning; aan de straatzijde ten noorden, het woonhuis, en ten zuiden, bijgebouw/elektriciteitscabine.


ID: 86533 | Bouwkundig element

Weverij O.J. Van Maele n.v.

Bedevaartstraat 21-23 (Tielt)
Weverijcomplex met kantoorgebouw aan de noordzijde en vrijstaand woonhuis aan de zuidzijde op de hoek met de Dertig Zilverlingenstraat, grotendeels gerealiseerd in de jaren 1907-1912 onder leiding van een Franse architect en uitgevoerd door aannemer Henri Lievens. Bakstenen eenlagige constructie onder gekoppelde, schilddaken met doorlopende daklichten


ID: 86538 | Bouwkundig element

Magazijn van de stoomweverij Waelkens

Beernegemstraat 4A (Tielt)
Magazijn van de stoomweverij Waelkens, opgetrokken in 1929. Langgestrekte, haaks op de straat ingeplante vleugel van twee bouwlagen onder zadeldak. Industrieel uitzicht bewaard gebleven aan zuidzijde, met onder meer bakstenen gevelparement afgelijnd door overhoekse bakstenen fries, grote rechthoekige muuropeningen per travee gevat in spaarveld. Gebruik van beton voor rechte lateien en verdeling van vensters.


ID: 87005 | Bouwkundig element

Burgerhuis met fabrieksgebouwen

Deinsesteenweg 242-244 (Tielt)
19de-eeuwse laatclassicistische burgerwoning met restanten van bijhorende fabrieksgebouwen van mouterij Labens, later weverij Desplenter - Labens. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Achtergelegen magazijn van twee bouwlagen. Langsheen de Hoogmolenweg staat nog het restant van de weverij uit 1922-1923 die in 1953 is aangepast.


ID: 86599 | Bouwkundig element

Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Feestewegel 15 (Tielt)
Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat.


ID: 86644 | Bouwkundig element

Directeurswoning en weverij

Gruuthusestraat 42-44 (Tielt)
Voormalige directeurswoning en weverij, voorheen gekend als 't Wollefabriekske, opgericht in 1901 door de textielfabrikanten Jules Janssens en zijn schoonbroer Xavier Michot. Neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achterin gelegen voormalige weverij, opgevat als een complex van twee bouwlagen onder plat dak met bakstenen parement en grote vensters.


ID: 86714 | Bouwkundig element

Villa en katoenweverij

Kasteelstraat 127 (Tielt)
Villa en voormalige katoenweverij gebouwd in 1905-1906 in opdracht van de Dentergemse fabrikant Auguste Vanden Heede. Vrijstaand herenhuis, gelegen op opgehoogd terrein met diepe aangelegde voortuin, afgezet met boord in breuksteen. Voorliggend terras toegankelijk via natuurstenen steektrap, beide voorzien van smeedijzeren leuning. Heden volledig roodgeschilderde baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder hoog mansardedak. Nieuwe deur waarboven balkon met natuurstenen voetstuk op consoles en ijzeren leuning. Aan oostzijde, achteruitspringende annex met puntgevel en uitkragende onderbouw opengewerkt door drieledige vensterpartij.