Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

199 resultaten


ID: 28410 | Bouwkundig element

Herenhuis en weverij

Grote Herreweg 164 (Kluisbergen)
Herenhuis met bakstenen gevel in art-nouveaugetinte stijl, naar verluidt gebouwd in 1910. Ernaast aanleunend bedrijfsgebouwtje, naar verluidt vroeger weverij.


ID: 28420 | Bouwkundig element

Weverij Tissage du Ruyen

Kapellestraat 5-7, 3A-B (Kluisbergen)
Links van de fabriekspoort, typische bakstenen elektriciteitscabine uit de jaren 1920 en rechts conciërgewoning van de fabriek. Erachter gelegen voormalige weverij onder beglaasde sheddaken en behouden ronde fabrieksschoorsteen.


ID: 59349 | Bouwkundig element

Weverij Depoortere Frères

Beverlaai (Kortrijk)
Voormalige weverij "Depoortere Frères" opgericht in 1857 en in 1980 overgebracht naar Moeskroen. De kantoren bleven hier gevestigd. De fabriek aan de Beverlaai wordt verscheidene malen uitgebreid onder meer in 1909 en 1923. De overgebleven gebouwen doen nu dienst als kantoorruimte.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.


ID: 60875 | Bouwkundig element

Conciërgewoning en atelier van weverij A. Esquenet en   zonen

Molentjesstraat 22-24, 22B (Kortrijk)
Voormalige weverij A. Esquenet en zonen, opgericht in 1927 of 1928 en werkzaam tot 1981. Dieper in gelegen conciërgewoning met bijhorend atelier. Villa-achtige woning opgetrokken in rode baksteen en getypeerd door het gebruik van lichtere baksteen voor lateien en venster- en deuromlijstingen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Geprofileerde rondboogdeur.


ID: 59990 | Bouwkundig element

Weverij met werkhuis van 1929

Moorseelsestraat 25 (Kortrijk)
Weverij met werkhuis van 1929, naar ontwerp van Werner Van Spranghe (Kortrijk). Thans witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zaagtanddaken met aan de noordzijde glas. Verticale gevelritmering door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters. Grote rechthoekige drielichten met traliewerk.


ID: 59530 | Bouwkundig element

Fabrieksgebouw

Nijverheidskaai 1-3 (Kortrijk)
Voormalige weverij en spinnerij "Boutry-Van Isselsteyn en Cie" opgericht in 1864. Later overgenomen door L. De Kien (circa 1880-1979). In 1894 verhogen van fabrieksgebouw, in 1908 aanpassen van ramen, in 1931 verhogen van fabriek naar ontwerp van ing. G. Demets, in 1937 bouwen van weverij naar ontwerp van G. Demets, in 1944 heropbouwen van gevel uitgevende op koer naar ontwerp van L. Van Maercke.


ID: 60056 | Bouwkundig element

Herenhuis met conciërgewoning en weverij

Overleiestraat 15-17 (Kortrijk)
Imposant herenhuis met bijhorende conciërgewoning met een lijstgevel in neoclassicistische stijl en dieper in gelegen koetshuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en voormalige textielfabriek. In 1850 werd het huis vergroot en in deze periode kwam het Louis-Philippe-uitzicht vermoedelijk tot stand. In 1878 werd nummer 15 voorzien van een nieuwe voorgevel naar ontwerp van L. Deseyn. In 1882 werd het herenhuis uitgebreid en werd de weverijzaal achter nummer 15 gebouwd.


ID: 60258 | Bouwkundig element

Algemene Fluweelweverij

Spinnerijstraat 107 (Kortrijk)
Algemene Fluweelweverij, thans Kortrijkse Kunstinrichting en Kunstatelier 't Kanaal. De bedrijfsgebouwen en gronden situeren zich tussen de weg Kortrijk-Stasegem en het kanaal Kortrijk-Bossuit. De bouwvergunning voor de weverij met portierswoning werd verleend in 1929. De bouwheer was Tony Herbert en de architect G. Wijn (Antwerpen).


ID: 60257 | Bouwkundig element

Conciërgewoning bij weverij-spinnerij van A. Vandenberghe

Stasegemsesteenweg 1H (Kortrijk)
Conciërgewoning horende bij de voormalige weverij-spinnerij van A. Vandenberghe, opgericht in 1929 en gespecialiseerd in sponsartikelen.