11 resultaten


ID: 135178 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Drie Koningen en Lippensgoed-Bulskampveld, Vagevuurbossen, Sint-Pietersveld en Predikherenbossen

Beernem (Beernem), Hertsberge (Oostkamp), Ruiselede (Ruiselede), Wingene (Wingene)
De cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle bestaat uit arme zandgronden die aan de basis liggen van de heidevegetatie in deze vroegere veldzone Bulskampveld – Sint-Pietersveld. Het Bulskampveld is grotendeels bebost in dambordpatroon en sluit aan bij de noordelijke bossen rond Drie Koningen. De Vagevuurbossen met naaldhout en meer landbouwpercelen sluiten landschappelijk aan bij het Bulskampveld want de dreven lopen door. De driehoek bij Sint-Pietersveld met het Penitentiair Landbouwcentrum en de Gemeenschapsinstelling telt heel wat bebouwing, waarbij het dambord- en drevenpatroon gerespecteerd werd. Zendmasten van het Radio Maritiem Zendstation vormen bakens in het landschap en zijn waardevol industrieel erfgoed. Het landschap verschilt naar openheid in deze ankerplaats. De dreven in het gebied zorgen voor een begrenzing van de open ruimtes waarbij doorkijken nog steeds mogelijk zijn.


ID: 200956 | Bouwkundig element

Elektrisch onderstation ontworpen door J.A. De Bondt

Jan van Stopenberghestraat 5, Schuurkenstraat zonder nummer (Gent)
In 1900 wordt voorgesteld om te Gent een regie voor gas en elektriciteit op te starten. In het begin van de jaren 1930 kende de Gentse Elektriciteitsdienst een dusdanige groei dat het noodzakelijk bleek tientallen nieuwe elektriciteitskabines en onderstations op te trekken. Zij verkiezen daarvoor een modern architect die het vooruitstrevende imago van elektriciteit een gepast gelaat kan geven. Het gebouw werd ontworpen in 1932 n.o.v. De Bondt, gebouwd in het daaropvolgende jaar door aannemer Van Kerkhove-Gilson (Gent). De betonconstructie werd door Jules Tytgat berekend. In oorsprong was het pand voorzien als onderstation, gecombineerd met een betaaldienst voor de klanten (hoekpartij), woning voor de meestergast en kantoren. Ten laatste ure werd nog een verdiep bijgebouwd voor radiodistributie. Het bakstenen gebouw is opgevat als een afgerond hoekgebouw met vier bouwlagen en een keld


ID: 307164 | Bouwkundig element

Radiogebouw BRT 2 - Oost-Vlaanderen

Martelaarslaan 232 (Gent)
Begin jaren zeventig trok de BRT een omroepgebouw op aan de Martelaarslaan met een opvallende gevel in architectonisch beton naar ontwerp van architect Albert E. Preys.


ID: 51197 | Bouwkundig element

Romp van Doornmolen en hoeve Doornmolen

Heirweg-Zuid 91-93 (Ingelmunster)
Oprichting van een houten staakmolen - een graan- en oliemolen - na het verkrijgen van een octrooi in 1772. De in 1817 herbouwde staakmolen wordt in 1856 vervangen door een stenen stellingmolen. Ten oosten van de molen, zogenaamde "Doornmolenhoeve".


ID: 59439 | Bouwkundig element

Conservatorium

Conservatoriumplein 1-2, 3 (Kortrijk)
Conservatoriumplein z.nr. Z.g. "Conservatorium". Hedendaags gebouw dat de Concertstudio, het Conservatorium en de lokalen van de V.R.T.-radio Omroep West-Vlaanderen huisvest. Opgericht in 1970 op de plaats van de oude gevangenis, naar ontwerp van A.G. en P.A. Pauwels. Streng geometrisch gebouw deels rustend op pijlers. Contrast tussen de gesloten dwarsvleugel en de meer opengewerkte zijv


ID: 36411 | Bouwkundig element

Zendstation Radio Vlaanderen

Schaperstraat 44 (Merelbeke)
Zendstation Radio Vlaanderen, gebouwd circa 1930-1935 naar ontwerp van architect Geo Bontinck, heden woning. Bakstenen en betonnen constructie met plat dak in nieuwe zakelijkheid.


ID: 56849 | Bouwkundig element

Batterijen Halvemaan en Hundius

Vuurtorenweg zonder nummer, zonder nummer (Oostende)
Twee voormalige militaire domeinen ten oosten van de havengeul: duingebieden met bunkers, bakstenen bouwwerken en loopgraven, onderdeel van de Atlantikwall, opgetrokken door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 212374 | Bouwkundig element

Zendmast

Vliegveldweg zonder nummer (Pittem)
In 1970 op één van de hoogste plaatsen van de gemeente opgetrokken voor de verspreiding van BRT-televisie-, en vanaf 1980 ook radio-uitzendingen.


ID: 90811 | Bouwkundig element

Zendstation

Victor Maloustraat 80 (Sint-Pieters-Leeuw)
Zendstation, dominerende inplanting, bestaande uit een mast van 300 meter hoogte, opgericht in de periode 1991-1993.


ID: 87230 | Bouwkundig element

Radio Televisie Telefoon-gebouw uit de jaren 1950

Aartrijkestraat 4 (Torhout)
Aartrijkestraat nrs. 2-4. Radio Televisie Telefoon-gebouw uit de jaren 1950. Parement van rode sierbaksteen. Typisch embleem met letters "RTT", waarboven vlaggenmast. Rechthoekige muuropeningen onder doorgetrokken arduinen latei, ijzeren schrijnwerk met grote roedeverdeling. MESTDAGH M., <italic>Torhout. De geschiedenis van een stad</italic>, Torhout, 2000, p. 85 (iconografie).