Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

79 resultaten


ID: 81588 | Bouwkundig element

Hoevesite

Vossestraat 21 (Anzegem)
Hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, zie datering woonhuis met jaaranker 1777 in oostelijke zijpuntgevel. Woonhuis, schuur en bakhuisje zijn aangegeven op het primitief plan van het kadaster. Hoeve bestaande uit losstaande gewitte bestanddelen (baksteen of vakwerk) onder zadeldaken en opgesteld rond een deels verhard erf.


ID: 86435 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Roterijstraat 18 (Deerlijk)
Voormalige hoeve met L-vormige opstelling gelegen binnen vierkante omwalling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve uitgebreid met een zwingelarij in het zuiden in opdracht van A. Vercruysse. In 1928 worden de gebouwen grotendeels afgebroken en heropgebouwd door vlashandelaar Benoit; de zwingelarij wordt behouden. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, namelijk ten noorden boerenhuis, ten oosten voormalig magazijn, ten zuiden voormalige zwingelarij en ten westen vlasschuur. Buiten het erf, eenvoudig bakstenen kapelletje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Fatima naar ontwerp van A. Vlieghe, opgericht als dankkapel in 1947.


ID: 38155 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Verlorenhoek 1 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen op begraasd erf. Ten noorden, verankerd bakstenen woonhuis op gepikte plint, zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 84474 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinzestraat 97 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, met enkele fruitbomen. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staat een woonhuis weergegeven, met dwars erop aan de oostzijde van het erf een vlaszwingelarij. Toegang tot het erf via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers. Aan de westzijde van het erf een kleine kapel.


ID: 84485 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis met vlaszwingelarij

Staatsbaan 25 (Dentergem)
Vrijstaande woning volgens kadaster opgetrokken circa 1928 met voormalige vlaszwingelarij. Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen. Vlaszwingelarij dateert van circa 1945 als vervanging van oudere gebouwen (thans verdwenen).


ID: 205285 | Bouwkundig element

Vlassite

Bavikhoofsestraat (Harelbeke)
Voormalige vlassite bestaande uit vlasschuur, magazijn en motorzwingelarij, gelegen op de hoek met de Europastraat. De vlasschuur op de hoek Bavikhoofse-/ Europastraat wordt volgens het kadaster circa 1920 gebouwd door vlaskoopman René Belaen. In 1925 bouwt men de achterliggende motorzwingelarij en vanaf 1927 worden de schuur en de motorzwingelarij met elkaar verbonden door een magazijn.


ID: 205374 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Blauwhuisstraat 16 (Harelbeke)
Begin 20ste-eeuwse woning, gebouwd door winkelier Leo Devos, uitgebreid in 1908 met een aanpalende vlasschuur. De achtergelegen bijgebouwen met onder andere een roterij zijn van de Ter Elstweg afgesloten door een smeedijzeren hek tussen een bijgebouwtje en een betonnen paal.


ID: 205400 | Bouwkundig element

Dorpswoning en vlasschuur

Brugsestraat 79 (Harelbeke)
Woning met aanpalend vlasschuurtje, gebouwd in 1897 door landbouwer Jozef Kerckhof en bijzondere Richard Allaert. Tijdens het interbellum wordt de schuur uitgebreid en wordt vermoedelijk een deel van de schuur bij de woning gevoegd en wordt de straatgevel van de woning aangepast.


ID: 205309 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Eerste Aardstraat (Harelbeke)
Vlasfabriek bestaande uit een kunstmatige roterij, een stoomzwingelarij en magazijnen. Thans gebruikt als opslagplaats voor een houthandel. Vlassite met stoomzwingelarij aan de straatzijde, en aansluitend aan de oostzijde een kunstmatige roterij en ten noorden ervan een vrijstaande, monumentale schuur.


ID: 205308 | Bouwkundig element

Vlasserswoning met schuur en zwingelarij

Eerste Aardstraat 10 (Harelbeke)
Vlasserswoning met schuur en zwingelarij. De woning met aanpalende schuur dateert volgens het kadaster van 1909 en is gebouwd door vlashandelaar Decaluwé. In 1929 laat Georges Decaluwé de zwingelarij achter de schuur bouwen en in 1941 is hij in het bezit van drie zwingelmolens.