Gebeurtenis

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2013

ad hoc-inventarisatie
ID
1020
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1020

Beschrijving

Onder de gebeurtenis ‘ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2013’ vallen elementen of gehelen die niet binnen een thema of geografische inventarisatie vallen. Het zijn eerder “losse” zaken die naar aanleiding van een interne of externe vraag, bijvoorbeeld een beschermingsaanvraag, in 2013 in de inventaris zijn opgenomen.

In deze gebeurtenis wordt ook het houtig erfgoed en de historische tuinen en parken ondergebracht. Deze kunnen via het bijbehorende thema gefilterd worden.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  :


Relaties

Is deel van

Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Kolpaart zonder nummer, Lange Aststraat zonder nummer (Kruisem)
Bij het kruispunt van Kolpaart met de Lange Aststraat staat, in de hoek die aansluit bij een woonkavel, een gekandelaarde linde. Het is een oud gebruik om bij een kruispunt een boom te planten, een baken die als oriëntatiepunt werd gebruikt. Hier is de boom ook geplant in de hoek van een perceel om het afsnijden van de bocht te voorkomen. Bij de boom werd een wegkapel aangebracht, zodat de linde tevens als kapelboom functioneert.


Molendamstraat 38 (Kruisem)
Op traditionele wijze zijn twee lindebomen aangeplant bij de toegang van een inmiddels verdwenen erf. Er werd een nieuw gebouw opgericht en de toegang is verlegd. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn twee gekandelaarde Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek van 260 cm en de tweede boom een stamomtrek heeft van 233 cm.


Muinkpark zonder nummer (Gent)
Het Muinkpark is nog een overblijfsel van de Gentse dierentuin die in 1851, na de verwerving van 3,3 ha weiland, door de Gentse Maatschappij voor Natuurlijke Historie werd aangelegd. Deze boom is de dikste boom van Gent en behoort tot de dikste Gewone platanen van België.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Ad hoc-inventarisatie landschappelijk erfgoed 2013 [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1020 (Geraadpleegd op )