Gebeurtenis

Inventarisatie tegels in gevels

thematische inventarisatie
ID
1022
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1022

Beschrijving

De inventaris Tegels in gevels is gebaseerd op de publicatie BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels, Fiets en wandelparcours, Gent, uitgegeven door de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent.

Aanleiding voor de publicatie was de tentoonstelling in het MIAT in Gent "Gevloerd en betegeld. De Belgische tegelindustrie van art nouveau tot seventies", van 27 oktober 2012 tot 10 maart 2013.

In het boekje "Tegels in gevels" wordt aan de hand van decoratieve tegels en tegelpanelen in de Gentse architectuur, een beeld geschetst van de architectuur tussen 1905 en 1913 in de buurt van het MIAT, de omgeving van het Muinkpark en van het Sint-Pietersstation.

Op basis van een screening van deze publicatie werden 12 nieuwe relicten aan de databank toegevoegd, en werden de reeds vastgestelde relicten aangevuld met nieuwe informatie.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Muinkkaai 117 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain, naar ontwerp van architect-aannemer Serafinus De Taeye et Compagnie, van 1906.


Tentoonstellingslaan 63 (Gent)
Enkelhuis met art-nouveau-inslag van twee traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak, volgens een bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van architect Adolphe Van de Kerkhove. Deze woning is het eerste pand dat langs de Tentoonstellingslaan werd opgetrokken.


Tentoonstellingslaan 86 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, naar ontwerp van architect Guillaume Monnier, gesigneerd in de plint. Decoratief uitgewerkte gevel met tegeltableaus.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Inventarisatie tegels in gevels [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1022 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.