Gebeurtenis

Tegels in gevels

thematische inventarisatie
ID
1022
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1022

Beschrijving

De inventaris Tegels in gevels is gebaseerd op de publicatie BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels, Fiets en wandelparcours, Gent, uitgegeven door de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent.

Aanleiding voor de publicatie was de tentoonstelling in het MIAT in Gent "Gevloerd en betegeld. De Belgische tegelindustrie van art nouveau tot seventies", van 27 oktober 2012 tot 10 maart 2013.

In het boekje "Tegels in gevels" wordt aan de hand van decoratieve tegels en tegelpanelen in de Gentse architectuur, een beeld geschetst van de architectuur tussen 1905 en 1913 in de buurt van het MIAT, de omgeving van het Muinkpark en van het Sint-Pietersstation.

Op basis van een screening van deze publicatie werden 12 nieuwe relicten aan de databank toegevoegd, en werden de reeds vastgestelde relicten aangevuld met nieuwe informatie.

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum  : 2013


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Prinses Clementinalaan 173 (Gent)
Burgerhuis van vier bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (leien) in art nouveau, voorzien van een geplaveide voortuinstrook met smeedijzeren hekwerk, ontworpen in 1911 als eigen woning van architect Edgard Van Hoecke-Delmarle.


Prinses Clementinalaan 20 (Gent)
Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen boven souterrain onder een laag zadeldak (pannen) in art nouveau, gerealiseerd naar een bouwaanvraag uit 1909 als eigen woning en ontwerp van architect Urbain Crommen. Pand voorzien van behouden voortuinaanleg en sierlijk smeedijzeren hek.


Huidevetterskaai 6-9, 10 (Gent)
Herenhuis gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw in opdracht van Hendrik De Dryver, lid van een familie actief in de bouwsector, de broers en zusters De Dryver bouwden in deze buurt verschillende magazijnen, huizen en een danszaal.