Gebeurtenis

Thematische inventarisatie tegels in gevels

thematische inventarisatie
ID
1022
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1022

Beschrijving

De inventaris Tegels in gevels is gebaseerd op de publicatie BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels, Fiets en wandelparcours, Gent, uitgegeven door de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent.

Aanleiding voor de publicatie was de tentoonstelling in het MIAT in Gent "Gevloerd en betegeld. De Belgische tegelindustrie van art nouveau tot seventies", van 27 oktober 2012 tot 10 maart 2013.

In het boekje "Tegels in gevels" wordt aan de hand van decoratieve tegels en tegelpanelen in de Gentse architectuur, een beeld geschetst van de architectuur tussen 1905 en 1913 in de buurt van het MIAT, de omgeving van het Muinkpark en van het Sint-Pietersstation.

Op basis van een screening van deze publicatie werden 12 nieuwe relicten aan de databank toegevoegd, en werden de reeds vastgestelde relicten aangevuld met nieuwe informatie.

Bron     : -
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Tentoonstellingslaan 86 (Gent)
Rijhuis in art nouveau van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (pannen), naar ontwerp van architect Guillaume Monnier, gesigneerd in de plint.


Tentoonstellingslaan 102-104 (Gent)
Hoekcomplex van twee panden en aanpalend burgerhuis (Willem Wenemaerstraat 45), volgens bouwaanvraag uit 1909, alle naar ontwerp van architect Prosper Buyck.


Tentoonstellingslaan 149 (Gent)
Burgerhuis in art nouveau van twee traveeën en drie bouwlagen boven een souterrain onder zadeldak, ontworpen volgens een bouwaanvraag uit 1913. De gevel kenmerkt zich door decoratief uitgewerkte tegelpanelen, vervaardigd in de ateliers van Gilliot et Compagnie.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Thematische inventarisatie tegels in gevels [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1022 (Geraadpleegd op )