Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Bornem

geografische inventarisatie
ID
1023
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1023

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  :


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Nattenhaasdonk zonder nummer, Polderdam zonder nummer (Bornem)
Daar waar wegen samenkomen werd een boom geplant en kreeg deze een bijzondere betekenis door er een boomkapel in op te hangen. De Mariaverering kent zijn hoogtepunt in de meimaand, de bomen en de boomkapellen worden tegen dan onderhouden en versiert. Ook hier wordt deze traditie in ere gehouden.


Jan Hammeneckerstraat zonder nummer (Bornem)
Het Eiland van Mariekerke tussen de Schelde en de Jan Hammeneckerstraat bestaat uit een schorrengebied dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de wijmen- of wissenteelt. De voormalige grienden zijn verbost maar de aanwezigheid van soorten zoals schietwilg, gele bindwilg, katwilg en amandelwilg wijst nog op het vroeger gebruik en beheer als hakhout.


Kasteelstraat zonder nummer (Bornem)
Aan het begin van een kastanjedreef die naar het kasteel leidt, werden drie sequoia's aangeplant. Deze mammoetbomen maken deel uit van de tuinaanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Inventarisatie houtige beplantingen Bornem [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1023 (Geraadpleegd op )