Gebeurtenis

Inventarisatie houtige beplantingen Bornem

geografische inventarisatie
ID
1023
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1023

Beschrijving

De inventaris ‘Houtige Beplantingen met Erfgoedwaarde’ ontstond in 2006. Meldingen van erfgoedbomen en –struiken werden onderzocht en opgenomen in de inventaris indien ze erfgoedwaarde hadden. Om de methodologie op punt te zetten werd in de periode 2005-2013 één gemeente per provincie volledig geïnventariseerd. Op die manier zijn Zwalm, Herne, Heuvelland, Voeren en Bornem, met uitzondering van de beplantingen in tuinen en parken, gebiedsdekkend geïnventariseerd.

Bij deze geografische inventarisatie kwamen alle typologieën en soorten aan bod, ook representatieve doorsneebeplantingen. Er werd ook aandacht besteed aan de contextwaarde en hoe belangrijk het item is voor het geheel van de landschappelijke structuur. Tijdens uitgebreid veldwerk werden alle items geselecteerd en geëvalueerd.

Auteurs :  Verdurmen, Inge
Datum  : 30-01-2020


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Spuistraat zonder nummer (Bornem)
Vier resterende knotwilgen uit een knotwilgenrij aangeplant op de perceelgrens van een weide. Het zijn zéér oude bomen die nog periodiek geknot worden. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en het beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout.


Eikevlietbaan 1 (Bornem)
De leibomenrij beschermd het woonhuis tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn in een verticaal vlak geleid vanaf de onderste dakrand.


Nattenhaasdonk zonder nummer, Polderdam zonder nummer (Bornem)
Daar waar wegen samenkomen werd een boom geplant en kreeg deze een bijzondere betekenis door er een boomkapel in op te hangen. De Mariaverering kent zijn hoogtepunt in de meimaand, de bomen en de boomkapellen worden tegen dan onderhouden en versiert. Ook hier wordt deze traditie in ere gehouden.