Gebeurtenis

Bescherming oorlogsgedenktekens Limburg

geografische inventarisatie, beschermingen, thematische inventarisatie
ID
1035
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1035

Beschrijving

Na afronding van het project "Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek" (2002-2005) werd beslist dit onderzoek uit te breiden naar de rest van Vlaanderen met het oog op een thematisch beschermingsbeleid van de verschillende types oorlogserfgoed.

In 2007 en 2008 werd werk gemaakt van het thematisch beschermingsdossier "militaire begraafplaatsen" in Vlaanderen aangaande de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog. Hierna was het de beurt aan oorlogsgedenktekens in Vlaanderen. Dit thema werd ook opgepakt in de vijf provincies.

In de provincie Limburg werden er 25 oorlogsgedenktekens geselecteerd voor bescherming. Het onderzoek van de 25 beschermde oorlogsgedenktekens werd na het project verwerkt in de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Dertien bestaande erfgoedobjecten werden aangevuld met het recente onderzoek uit het beschermingsdossier. Twaalf objecten waren eerder nog niet opgenomen in de inventaris en werden toegevoegd.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Vrijthof (Bree)
Gedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, daterend van 1925, ontworpen door Alfons De Cuyper.


Dorpsstraat (Hoeselt)
Het hardstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd in het voorjaar van 1921 opgericht naar een ontwerp van Stes Ulrix, bouwkundige uit Nederheim.


Stadhuisplein (Tongeren)
Op 29 augustus 1926 werd het monument naast het stadhuis onthuld door Koning Albert I en Koningin Elisabeth. Het werd ontworpen op vraag van het stadsbestuur door de beeldhouwer Pieter Braecke.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bescherming oorlogsgedenktekens Limburg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1035 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.