Gebeurtenis

Evaluatie windmolens

evaluerend onderzoek, typologisch-thematisch onderzoek
ID
1071409
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409

Beschrijving

De Vlaamse Regering heeft zich in het Regeerakkoord (2019-2024) als doel gesteld om te onderzoeken of het behoud van het beschermd erfgoed geslaagd is. Hiervoor wordt de huidige voorraad beschermd erfgoed thematisch geherevalueerd op basis van onze hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarden.

De herevaluatie van windmolens (2020-2021) dient hierbij als één van de pilootprojecten. Het doel is om te komen tot een over heel Vlaanderen gewogen, gemotiveerde, representatieve en gegradeerde selectie voor bescherming en opname in de inventaris. Alle bewaarde traditionele windmolens in Vlaanderen worden in het kader van dit project geherevalueerd binnen een thematisch-typologisch toetsingskader en op basis van de huidige erfgoedwaarden en criteria. Als eerste stap hiervoor wordt de informatie over de windmolens in de inventaris van het Onroerend Erfgoed geactualiseerd.

Auteurs :  Vandeweghe, Evert
Datum  : 23-06-2020


Relaties

Is deel van

Evaluatie beschermd bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Beverenstraat zonder nummer (Alveringem)
De Stalijzermolen, gelegen op een lichte verheven weide, is een houten standaardmolen met open voet, die fungeert als korenmolen.


Avelgemstraat 60 (Zwevegem)
De Stenen Molen of Klockemolen werd in 1798 – het bouwjaar is in sierlijke baksteen aangebracht op de kuip – gebouwd aan het uiteinde van de toenmalige dorpskom. De meest gangbare benaming Ste(n)en Molen is reeds aangeduid op de Vandermaelenkaart. De windvang vormde een probleem voor de bakstenen grondzeiler, en vermoedelijk rond 1890 werd hij verhoogd tot een stellingmolen met een bakstenen molenomgang met sierlijk portaal rondom de benedenverdieping van de romp. De uitzonderlijke typologie met klokvorm die zo ontstond, wordt vermoedelijk weerspiegeld in de volkse benaming Klockemolen. Op het onbebouwde, omhaagde perceel rond de molen loopt de gekasseide molenweg naar de molenpoort. De Stenen Molen vormt samen met de Houten of Mortiersmolen nog de enige getuige van het tiental windmolens dat Zwevegem ooit telde.


Luingnestraat 38, zonder nummer (Kortrijk)
De Hoogmolen, gelegen op een molenberg, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenwindmolen. De molen wordt ook wel eens de Messiaenmolen of Molen van Aalbeke genoemd. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een mechanische maalderij.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Geraardsbergse steenweg zonder nummer (Oosterzele)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Vinkemolen, die verplaatst werd van Oosterzele naar Zwalm.


Huisepontweg zonder nummer (Kruisem)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Westmolen, die verplaatst werd van Zuienkerke naar Kruisem.


Blankenbergse Dijk Noord zonder nummer (Zuienkerke)
Deze bescherming betreft de Windmolen De Brauwere.