Gebeurtenis

Evaluatie windmolens

evaluerend onderzoek, typologisch-thematisch onderzoek
ID
1071409
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409

Beschrijving

De Vlaamse Regering heeft zich in het Regeerakkoord (2019-2024) als doel gesteld om te onderzoeken of het behoud van het beschermd erfgoed geslaagd is. Hiervoor wordt de huidige voorraad beschermd erfgoed thematisch geherevalueerd op basis van onze hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarden.

De herevaluatie van windmolens (2020-2021) dient hierbij als één van de pilootprojecten. Het doel is om te komen tot een over heel Vlaanderen gewogen, gemotiveerde, representatieve en gegradeerde selectie voor bescherming en opname in de inventaris. Alle bewaarde traditionele windmolens in Vlaanderen worden in het kader van dit project geherevalueerd binnen een thematisch-typologisch toetsingskader en op basis van de huidige erfgoedwaarden en criteria. Als eerste stap hiervoor wordt de informatie over de windmolens in de inventaris van het Onroerend Erfgoed geactualiseerd.

De resultaten en methodologie van dit onderzoek zijn terug te vinden in het gepubliceerde rapport: Tussen hemel en aarde. Een herwaardering van het windmolenerfgoed in Vlaanderen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie beschermde bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.


Schoolstraat zonder nummer (Erpe-Mere)
De Kruiskoutermolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet. De molen heeft een geklinknageld verbusseld gevlucht, drie steenkoppels en aswielen, en is maalvaardig. De molen werd opgericht te Nieuwerkerken in 1632 en naar Mere overgebracht in 1922..


Aartrijkestraat 140 (Ichtegem)
De site van de Bogaertsmolen of Dorpsmolen van 1857 bestaat uit de aan de straat gelegen voormalige molenaarswoning en het achterliggende molenerf met molenromp en nutsgebouwen. Vanaf de straat is het gekasseide erf toegankelijk via gietijzeren hekken.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Geraardsbergse steenweg zonder nummer (Oosterzele)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Vinkemolen, die verplaatst werd van Oosterzele naar Zwalm.


Huisepontweg zonder nummer (Kruisem)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Westmolen, die verplaatst werd van Zuienkerke naar Kruisem.


Blankenbergse Dijk Noord zonder nummer (Zuienkerke)
Deze bescherming betrof de Windmolen De Brauwere.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Evaluatie windmolens [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.