Gebeurtenis

Evaluatie windmolens

evaluerend onderzoek, typologisch-thematisch onderzoek
ID
1071409
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409

Beschrijving

De Vlaamse Regering heeft zich in het Regeerakkoord (2019-2024) als doel gesteld om te onderzoeken of het behoud van het beschermd erfgoed geslaagd is. Hiervoor wordt de huidige voorraad beschermd erfgoed thematisch geherevalueerd op basis van onze hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarden.

De herevaluatie van windmolens (2020-2021) dient hierbij als één van de pilootprojecten. Het doel is om te komen tot een over heel Vlaanderen gewogen, gemotiveerde, representatieve en gegradeerde selectie voor bescherming en opname in de inventaris. Alle bewaarde traditionele windmolens in Vlaanderen worden in het kader van dit project geherevalueerd binnen een thematisch-typologisch toetsingskader en op basis van de huidige erfgoedwaarden en criteria. Als eerste stap hiervoor wordt de informatie over de windmolens in de inventaris van het Onroerend Erfgoed geactualiseerd.

De resultaten en methodologie van dit onderzoek zijn terug te vinden in het gepubliceerde rapport: Tussen hemel en aarde. Een herwaardering van het windmolenerfgoed in Vlaanderen.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie van het beschermde bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Napoleonspad 7 (Hamont-Achel)
De Napoleonsmolen is een koren- en olieslagmolen, opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, in Limburg de enige stenen bovenkruier van het type stellingmolen met ronde houten stelling. De molen is gebouwd in 1804, zie inscriptie in witgeschilderde baksteen op de romp: AN XII/ 1804.


Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


Steenweg op Mol (Oud-Turnhout)
Molen Van Steenbergen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1905.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Vinkemolen, die verplaatst werd van Oosterzele naar Zwalm.


Huisepontweg (Kruisem)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Westmolen, die verplaatst werd van Zuienkerke naar Kruisem.


Kruisvest (Brugge)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Bosterhoutmolen, die verplaatst werd van Meulebeke naar Brugge.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie windmolens [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.