Gebeurtenis

Evaluatie windmolens

evaluerend onderzoek, typologisch-thematisch onderzoek
ID
1071409
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409

Beschrijving

De Vlaamse Regering heeft zich in het Regeerakkoord (2019-2024) als doel gesteld om te onderzoeken of het behoud van het beschermd erfgoed geslaagd is. Hiervoor wordt de huidige voorraad beschermd erfgoed thematisch geherevalueerd op basis van onze hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarden.

De herevaluatie van windmolens (2020-2021) dient hierbij als één van de pilootprojecten. Het doel is om te komen tot een over heel Vlaanderen gewogen, gemotiveerde, representatieve en gegradeerde selectie voor bescherming en opname in de inventaris. Alle bewaarde traditionele windmolens in Vlaanderen worden in het kader van dit project geherevalueerd binnen een thematisch-typologisch toetsingskader en op basis van de huidige erfgoedwaarden en criteria. Als eerste stap hiervoor wordt de informatie over de windmolens in de inventaris van het Onroerend Erfgoed geactualiseerd.

De resultaten en methodologie van dit onderzoek zijn terug te vinden in het gepubliceerde rapport: Tussen hemel en aarde. Een herwaardering van het windmolenerfgoed in Vlaanderen.

Auteurs :  Vandeweghe, Evert
Datum  :


Relaties

Is deel van

Evaluatie beschermde bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Vierselbaan 111 (Zandhoven)
Zeldenrust is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), gebouwd in 1986 (romp) en 1997 (gelaste roeden).


Ijzeren Hand 23, zonder nummer (Aalter)
Voormalige molensite met molenaarswoning en romp van een bovenkruier, type bergmolen, gekend als Steyaertmolen of Baelkes molen. De molen werd in 1858 opgetrokken als koren- en oliemolen. In 1893 werd er een stoommachine geplaatst.


Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Geraardsbergse steenweg zonder nummer (Oosterzele)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Vinkemolen, die verplaatst werd van Oosterzele naar Zwalm.


Huisepontweg zonder nummer (Kruisem)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Westmolen, die verplaatst werd van Zuienkerke naar Kruisem.


Industrielaan zonder nummer (Olen)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Buulmolen, die verplaatst werd van Antwerpen naar Olen.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Evaluatie windmolens [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409 (Geraadpleegd op )