Gebeurtenis

Evaluatie windmolens

evaluerend onderzoek, typologisch-thematisch onderzoek
ID
1071409
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071409

Beschrijving

De Vlaamse Regering heeft zich in het Regeerakkoord (2019-2024) als doel gesteld om te onderzoeken of het behoud van het beschermd erfgoed geslaagd is. Hiervoor wordt de huidige voorraad beschermd erfgoed thematisch geherevalueerd op basis van onze hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarden.

De herevaluatie van windmolens (2020-2021) dient hierbij als één van de pilootprojecten. Het doel is om te komen tot een over heel Vlaanderen gewogen, gemotiveerde, representatieve en gegradeerde selectie voor bescherming en opname in de inventaris. Alle bewaarde traditionele windmolens in Vlaanderen worden in het kader van dit project geherevalueerd binnen een thematisch-typologisch toetsingskader en op basis van de huidige erfgoedwaarden en criteria. Als eerste stap hiervoor wordt de informatie over de windmolens in de inventaris van het Onroerend Erfgoed geactualiseerd.

Auteurs :  Vandeweghe, Evert
Datum  : 23-06-2020


Relaties

Is deel van

Evaluatie beschermd bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Artemeersstraat 14A-B (Aalter)
Ronde bakstenen bovenkruier, type bergmolen, opgetrokken in 1810 ter vervanging van de nabijgelegen houten Eekhoutmolen te Kanegem.


Brandemanstraat 24, 24A, zonder nummer (Laarne)
Molenerf met gewitte bakstenen romp van een stenen korenwindmolen, opgericht in 1805-1806 van het type bovenkruier, nu nog met elektromechanische maalderij, met aanbouwen ten noordoosten. In de noordwesthoek van het molenerf gelegen voormalige hoeve met molenaarshuis, mogelijk in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


Sint-Jansstraat 238 (Essen)
De Bakkersmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgericht in 1980-82 naar ontwerp van architect Lou Jansen.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Kruisvest zonder nummer (Brugge)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Bosterhoutmolen, die verplaatst werd van Meulebeke naar Brugge.


Noordkasteel-Oost (Antwerpen)
Deze bescherming betreft de houten windmolen Buulmolen, die verplaatst werd van het Noordkasteel in Antwerpen naar Olen.


Blankenbergse Dijk Noord zonder nummer (Zuienkerke)
Deze bescherming betreft de Windmolen De Brauwere.