Gebeurtenis

Archeologisch onderzoek Alveringem-Maldegem Lot 3: Fluxys - Aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur

vlakdekkende opgravingen
ID
1071486
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071486

Beschrijving

Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur.

Het betreft een 74 km lange leiding van Alveringem naar Maldegem. Vanwege de grote impact op het archeologische bodemarchief werd een vooronderzoek uitgevoerd met als doel een gespecifieerd archeologisch verwachtingsmodel op te stellen.

Het bureauonderzoek bestond enerzijds uit een bureaustudie, anderzijds uit een landschappelijk en een verkennend booronderzoek. Hieruit volgde een onderverdeling van het traject in verschillende loten. De eerste twee loten bevonden zich tussen Pypegale in Lo-Reninge en de Kasteelstraat te Staden. Deze loten stonden beter gekend als ‘de frontzone’ die in de zomer van 2014 werd opgegraven door de THV (tijdelijke handelsvereniging) Ruben Willaert-Gate-Monument Vandekerckhove. Lot 4 situeerde zich tussen de Lindestraat te Poperinge en Pypegale in Lo-Reninge. Lot 5 bevond zich tussen de Halvemaanstraat te Oostkamp en het eindstation te Maldegem. Loten 4 en 5 werden door het THV samen met BAAC Vlaanderen onderzocht in het najaar van 2014 tot midden 2015. Lot 3 waren de zones met een hoog archeologisch potentieel. Dit lot viel uiteen in drie deeltrajecten: Roesbrugge, Oostkamp Driekoningen en Oedelem Vliegend paard. Het onderzoek in deze zones werd door BAAC Vlaanderen uitgevoerd in het najaar van 2014 en het voorjaar van 2015.

Elk lot werd volledig met proefsleuven onderzocht en, indien archeologische sporen werden aangetroffen, met een vlakdekkende opgraving binnen de werfzone.

Op basis van de resultaten uit de bureaustudie en het booronderzoek werden zones afgebakend die op voorhand onderzocht dienden te worden. Het gaat om zones met een zeer grote trefkans voor archeologische resten en bovendien zeer arbeidsintensief zijn op te graven. Het betreft de frontzone, deeltraject 1: Roesbrugge, deeltraject 2: Oostkamp Driekoningen en deeltraject 3: Oedelem Vliegend paard.

Auteurs: Peleman, Bieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Bronnen

Bron: Baeyens N., Dyselinck T., Van Remoorter O., De Mulder J., Janssens N., Swaelens C. & Vanden Borre J. 2018: Archeologisch onderzoek Alveringem-Maldegem Lot 3: Fluxys- Aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur, BAAC Vlaanderen Rapport 577
Type: literatuur
Datum:
Toelichting: 2014/440 2014/441 2014/442 2014/443 2014/444 2014/445 2014/529 2014/530 2014-531


Relaties


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Roesbrugge-Haringe (Poperinge)
Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur.


Beernem (Beernem)
Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur.


Beernem (Beernem)
Archeologisch onderzoek naar aanleiding van de aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Archeologisch onderzoek Alveringem-Maldegem Lot 3: Fluxys - Aanleg van een aardgasvervoersinfrastructuur [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071486 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.