Op basis van de resultaten van het archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem door middel van proefsleuven werd in het programma van maatregelen van de nota een opgraving opgelegd van een zone van ca. 1050m². Opvallend was de ligging van een sporencluster op een kleine zandige opduiking binnen het landschap. Deze opduiking kon goed afgebakend worden bij het vooronderzoek en werd in zijn totaliteit geadviseerd en opgegraven. Aanleiding was het realiseren van nieuwbouwwoningen met ondergrondse parkeergelegenheden en bijbehorende wegenis.
De opgravingszone werd opgegraven en onderzocht in één grote werkput. De opmetingen werden handmatig uitgevoerd waarbij het meetsysteem opgemeten werd met een GPS-aangestuurd systeem met precisie van 1cm. De teelaarde, het aangelegde vlak, de sporen en de storten werden onderzocht met een metaaldetector, dit leverde enkele relevante archeologische vondsten op uit de Tweede Wereldoorlog. Het archeologisch vlak werd opgeschoond. Alle sporen kregen een uniek nummer, werden beschreven en geregistreerd via foto’s en opmetingen. De grondsporen werden geregistreerd, gecoupeerd en onderzocht. Er werden tijdens het onderzoek 13 inventarisnummers uitgedeeld, waarvan 8 nummers aan vondstmateriaal. Daarnaast werden nog vijf houtskoolmonsters genomen van het hoofdgebouw en de spiekers voor 14C-dateringen. Aan de westelijke wand, ter hoogte van het hoofdgebouw, werd één profiel geplaatst om de bodemopbouw te omschrijven.
Het archeologische vlak werd aangelegd op één archeologisch niveau, meer bepaald de C-horizont, die zich op een diepte van ca. 45 tot 55 cm bevond, meteen onder de teelaarde. Binnen de opgravingszone werd een te behouden eik gevrijwaard van onderzoek.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Heist-op-den-berg Heystsche Bossen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1071724 (geraadpleegd op ).