Door de hoogte van de muur en stabliteitsproblemen werd deze in 3 fases/vlakken geregistreerd
De dokmuur werd gefaseerd tot zijn fundering blootgelegd (ca. 8 tot 9 m onder het maaiveld). Voor de dokwand wordt een getrapte uitgraving voorzien om de fundering (muurwerk, parament, …) te kunnen registeren.
Vlak 1: De volledige voorzijde van de oostelijke muur van de Steendok werd gefotografeerd, ingemeten en beschreven (incl.baksteenformaten). Een dwarsdoorsnede van de kademuur werd gemaakt in functie van de noordoostelijke traphal van de Steendok.
Vlak 2:
Het vlak werd verdiept tot vlak 2 ter hoogte van traphal 1. De binnenzijde van de oostelijk muur werd ter hoogte van deze traphal geregistreerd. Hierbij werden foto’s genomen en werd de muur beschreven. De werd muur doorbroken ter hoogte van traphal 1. De doorsnede werd opnieuw geregistreerd zoals hierboven werd vermeld.
Vlak 3: Het vlak werd opnieuw verdiept tot vlak 3. Hierbij werd onderaan de aanzet van de fundering geregistreerd in de vorm van een duidelijke versnijding. Aan de binnenzijde van de muur werd de opvulling van de Steendok beschreven. De muur werd doorbroken en de doorsnede van de muur werd geregistreerd.
Bron: Jan Coenaerts, Pedro Pype en Maarten Praet 2019: Een havendok na 50 jaar opgegeven en gedempt opnieuw aan het licht gebracht. Archeologische werfbegeleiding van het Steendok te Antwerpen. Eindverslag 1: opvulling dok en registratie opbouw, ABO Archeologische Rapporten 556. Gent: ABO. Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ABO NV
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Werfbegeleiding Antwerpen Gedempte Zuiderdokken [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072059 (geraadpleegd op ).