Gebeurtenis

Opgraving Hombeek Zemstseweg

metaaldetectie, archeobotanisch onderzoek, materiaalstudie, archeologische opgravingen
ID
1072147
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072147

Beschrijving

De archeologische vlakken werden machinaal aangelegd door een kraan op rupsbanden met een gladde bak met een breedte van 2m. Waar nodig is het vlak manueel opgeschaafd om de leesbaarheid te bevorderen. De sporen zijn meteen ingekrast en voorzien van een spoornummer. Tijdens de aanleg van het vlak zijn vondsten in vakken van 5 bij 5m verzameld. Bijzondere vlakvondsten zijn als puntvondst ingemeten. Het vlak en het stort zijn intensief onderzocht met een metaaldetector.

Alle aangetroffen grondsporen werden gecoupeerd. De kleinere sporen werden met de hand gecoupeerd, voor de middelgrote en grote sporen werd de minigraver ingezet. De bodem was dermate hard, dat couperen met de hand voor de grotere sporen zo goed als onmogelijk was. Omvangrijke sporen met een zekere diepte werden volgens de kwadrantenmethode onderzocht. Waar mogelijk zijn sporen bemonsterd voor archeobotanisch onderzoek.

Bron: Van Kerkhoven I. (red.) 2019: Romeinse huizen en IJzertijd kuilen aan de Zemstseweg. Een archeologische opgraving te Mechelen, Hombeek, VEC Rapport 94. Geel: Vlaams Erfgoed Centrum bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: VLAAMS ERFGOED CENTRUM bvba (VEC)

Bronnen

Bron: VAN KERKHOVEN I. (red.) 2019: Romeinse huizen en IJzertijd kuilen aan de Zemstseweg. Een archeologische opgraving te Mechelen, Hombeek, VEC Rapport 94. Geel: Vlaams Erfgoed Centrum bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:
Toelichting: https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen/692


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Hombeek Zemstseweg [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.