Gebeurtenis

Vooronderzoek Oud-Turnhout Nadorst

sleuvenonderzoek, archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem
ID: 1072162   URI: https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072162

Beschrijving

Op basis van het bouwhistorisch onderzoek werd een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.

Het proefsleuvenonderzoek vond plaats op een site met een vrij eenvoudige verticale stratigrafie. Het voorziene sleuvenplan voorzag in de aanleg van drie noordwest – zuidoost georiënteerde sleuven haaks op de straat (Nadorst) van ca. 4m breed. Er werden enkele kijkvensters (2) aangelegd om een ruimer inzicht te krijgen van enkele grondsporen en muurrestanten.

Van de totale oppervlakte van het onderzoeksgebied werd 408m² (21,5%) onderzocht door middel van proefsleuven, en 60m² (3,5%) door middel van kijkvensters.

 

Bron     : Bert ACKE, Maarten BRACKE, Kevin BOUCKAERT, Paulien FONTEYN, Julie HAGEN & Gwendy WYNS 2019: Eindverslag Oud-Turnhout Nadorst. Verslag van Resultaten – Wetenschappelijke vraagstelling - Vooronderzoek met ingreep in de bodem. Moerbeke-waas: Acke & Bracke bvba.
Auteurs :  Acke & Bracke bvba
Datum  : 09-09-2020

Bronnen

Bron: ACKE B., BRACKE M. et al. 2019: Eindverslag Oud-Turnhout Nadorst. Verslag van Resultaten – Wetenschappelijke vraagstelling - Vooronderzoek met ingreep in de bodem. Moerbeke-waas: Acke & Bracke bvba.
Type: literatuur
Datum: 2019
Toelichting: https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/rapporten/eindverslagen/475


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Nadorst (Oud-Turnhout)
Het vooronderzoek bracht sporen en structuren aan het licht die in de postmiddeleeuwen kunnen gedateerd worden. Vooral de westelijke helft van het terrein heeft een hoge archeologische waarde.