Gebeurtenis

Opgraving Cantelmolinie

opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling, verkennend archeologisch booronderzoek
ID
1072167
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072167

Beschrijving

Er werd een verkennend booronderzoek uitgevoerd, voor het lokaliseren van de bekende en vermoede bunkerlocaties.

Ter hoogte van een redan bij de Greveningedijk zijn 3 proefsleuven aangelegd. De proefsleuven sneden relevante lijnen van de redan zo loodrecht mogelijk. Uitgangspunt voor de locatiekeuze en oriëntatie van de proefsleuven vormt het “Plan d'une des trois redoutes à faire derrière la ligne du nord, entre le fort d'Isabelle et celui de St-Donat, levé en 1701” van Jenneton Delhermont. Het plan beschrijft gedetailleerd één van de drie redoutes tussen Fort Isabella en Fort Sint-Donaas met daarbij ook deel van de liniedijk met een redan. Aangenomen wordt dat het plan van Jenneton representatief is voor alle redans van de Cantelmolinie, dus ook voor de redans die niet tegenover een redoute liggen.

Bron: Demey D., Ryssaert C. & De Visser N. 2019: De Cantelmolinie Knokke-Heist. Archeologisch onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstellingen: Verslag van de Resultaten, RAAP België - Rapport 219. Eke: RAAP België bvba.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Raap België bvba

Bronnen

Bron: DEMEY D., RUSSAERT C., DE VISSER N. 2019: De Cantelmolinie Knokke-Heist. Archeologisch onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstellingen: Verslag van de Resultaten, RAAP België - Rapport 219. Eke: RAAP België bvba.
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Westkapelle (Knokke-Heist)
Het booronderzoek toonde aan dat intacte resten van de bunkers niet direct aanwezig lijken te zijn. De aanwezigheid van betonpuin doet vermoeden dat de bunkers grotendeels geslecht zijn. Ter hoogte van sleuf 3 werd een restant van de oorspronkelijke opbouw aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Cantelmolinie [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072167 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.