Gebeurtenis

Evaluatie aangetaste landschapsbeschermingen

typologisch-thematisch onderzoek, evaluerend onderzoek
ID
1072388
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072388

Beschrijving

Aangetaste beschermingen zijn beschermingen waarvan de erfgoedwaarden in de loop van de jaren zijn afgetakeld. De aantasting kan bijvoorbeeld bestaan uit de verstoring van een deel van de open ruimte door de inplanting van een nieuwe verkaveling in een beschermd landschap of door grote infrastructuurwerken. Occasioneel kwam een bescherming tot stand om een ruimtelijke ontwikkeling of een bedreiging tegen te gaan.  

Belangrijk is het om een onderscheid te maken tussen veranderingen die door ons agentschap zijn vergund/begeleid/geadviseerd en diegene waar dat (moedwillig) niet is gebeurd. Waar een vermoeden van aantasting bestaat, starten we met een onderzoek naar de aard, ontstaan, evolutie van de aantasting (ze moet zeker van na de bescherming zijn); naar het beschermingsbesluit, de afbakening en het inhoudelijk dossier: naar het beheersdossier; een bevraging van de beheersconsulenten en gaan we na of eventueel een handhavingstraject is opgestart.

Deze evaluatie past in de doelstelling “We herzien het bestaande beschermde erfgoedbestand om te garanderen dat het bestaat uit een selectie van de essentiële en representatieve getuigen van het leven in Vlaanderen”. Ze sluit aan bij het pilootproject “Verdwenen erfgoed” in het team bouwkundig erfgoed. Een landschap op zich kan niet echt verdwijnen, maar wel aangetast geraken.

Lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie aangetaste landschapsbeschermingen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.