Gebeurtenis

Evaluatie aangetaste landschapsbeschermingen

typologisch-thematisch onderzoek, evaluerend onderzoek
ID
1072388
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072388

Beschrijving

Aangetaste beschermingen zijn beschermingen waarvan de erfgoedwaarden in de loop van de jaren zijn afgetakeld. De aantasting kan bijvoorbeeld bestaan uit de verstoring van een deel van de open ruimte door de inplanting van een nieuwe verkaveling in een beschermd landschap of door grote infrastructuurwerken. Occasioneel kwam een bescherming tot stand om een ruimtelijke ontwikkeling of een bedreiging tegen te gaan.  

Belangrijk is het om een onderscheid te maken tussen veranderingen die door ons agentschap zijn vergund/begeleid/geadviseerd en diegene waar dat (moedwillig) niet is gebeurd. Waar een vermoeden van aantasting bestaat, starten we met een onderzoek naar de aard, ontstaan, evolutie van de aantasting (ze moet zeker van na de bescherming zijn); naar het beschermingsbesluit, de afbakening en het inhoudelijk dossier: naar het beheersdossier; een bevraging van de beheersconsulenten en gaan we na of eventueel een handhavingstraject is opgestart.

Deze evaluatie past in de doelstelling “We herzien het bestaande beschermde erfgoedbestand om te garanderen dat het bestaat uit een selectie van de essentiële en representatieve getuigen van het leven in Vlaanderen”. Ze sluit aan bij het pilootproject “Verdwenen erfgoed” in het team bouwkundig erfgoed. Een landschap op zich kan niet echt verdwijnen, maar wel aangetast geraken.

Lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Orshagenstraat 11 (Heist-op-den-Berg)
Het hof van Riemen is een ensemble van een laatmiddeleeuws hof op een omgrachte site in combinatie met landgoederen en een dreef. Het was de zetel van de heerlijkheid Riemen, tevens de verblijfplaats van de heer van Riemen.


Antwerpen (Antwerpen), Zwijndrecht (Zwijndrecht)
Het gebied Blokkersdijk, oorspronkelijk deel van de Borgerweertpolder, bestaat uit opgehoogde gronden met centraal een natuurlijk ontstane plas. Het is een typisch voorbeeld van een kunstmatig door de mens gecreëerd landschap voor de uitbreiding van de Antwerpse havenindustrie en woongebied. Dat nieuwe landschap kwam bovenop het traditionele polderlandschap. Sinds het interbellum kreeg de hele linkeroever een grondig make-over: de laag gelegen, natte en rijke poldergronden werden opgehoogd met een metersdikke laag kalkrijk zand. Voor Blokkersdijk begon de terreinverhoging vanaf 1950, een proces dat tot 1977 doorging. In deze kunstmatige omgeving ontwikkelde spontaan nieuwe natuur, een attractiepool voor heel veel vogelsoorten en pioniersvegetatie.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Begijnhof (Overijse)
De omgeving van de begijnhofkapel was beschermd als cultuurhistorisch landschap. Deze bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Boudewijnlaan, Gastveld, Orshagenstraat (Heist-op-den-Berg)
Deze bescherming betreft de uitbreiding van de omgeving van het Hof van Riemen met de dreef en de aangrenzende percelen ten noorden van de Orshagenstraat. Deze bescherming werd op 16 november 2022 gedeeltelijk opgeheven.


Boudewijnlaan, Gastveld, Orshagenstraat (Heist-op-den-Berg)
Deze bescherming betreft de uitbreiding van de omgeving van het Hof van Riemen met de dreef en de aangrenzende percelen ten noorden van de Orshagenstraat.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie aangetaste landschapsbeschermingen [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072388 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.