Gebeurtenis

Evaluatie verdwenen houtig erfgoed

typologisch-thematisch onderzoek, evaluerend onderzoek
ID
1072389
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072389

Beschrijving

De werkgroep houtig erfgoed binnen het team Landschap evalueert het beschermde houtig erfgoed dat volledig is verdwenen. Oorzaken van verlies na bescherming kunnen zijn: overmacht (omvallen, bliksem, ...), maar ook slecht beheer (verslechtering van de standplaats, verkeerd snoeien, bemaling...).

Binnen de werkgroep leven verschillende ideeën over hoe met het verdwenen houtig erfgoed om te gaan: een omgevallen boom die na jaren nog altijd niet vervangen is of waarvan de context onherkenbaar gewijzigd is, kan een reden zijn om de bescherming op te heffen. Maar misschien is er toch een mogelijkheid om de gemeente of de eigenaar te stimuleren om een nieuwe boom op dezelfde locatie aan te planten, als de context nog goed zit en de erfgoedwaarde op die manier in stand kan worden gehouden.

Auteurs :  Verboven, Hilde
Datum  :


Relaties

Is deel van

Evaluatie beschermde bestand 2020-2024

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Kerkenbos zonder nummer (Mechelen)
De opgaande beuk op de hoek van de Rubensstraat en Kerkenbos te Muizen (Mechelen) was een imposante hoekboom.


Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Kloosterstraat (Bilzen)
Het tuinprieeltje is samen met de nabijgelegen beuk beschermd als monument. De bescherming als monument van de beuk werd op 22 juni 2022 voorlopig opgeheven, en de bescherming als monument van het tuinprieeltje werd op 22 juni 2022 voorlopig gewijzigd.


Torhoutstraat 5 (Kortemark)
De opgaande beuk in de tuin van de notariswoning langs de Torhoutstraat te Kortemark is beschermd als cultuurhistorisch landschap. De boom is niet meer in leven. De stam is volledig ingerot en overgroeid, het wortelstelsel is deels weggerot. De bescherming werd op 22 juni 2022 voorlopig opgeheven.


Amersveldestraat 65 (Hooglede)
Deze bescherming als monument betreft de opgaande beuk in de tuin van herenhuis 't Beukenhuis. Wegens ziekte werd de boom in 2012 ontkroond en in 2014 werd de stambasis en tot sculptuur omgevormd. De bescherming als monument werd op 22 juni 2022 voorlopig opgeheven.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Evaluatie verdwenen houtig erfgoed [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072389 (Geraadpleegd op )