Gebeurtenis

Evaluatie verdwenen houtig erfgoed

typologisch-thematisch onderzoek, evaluerend onderzoek
ID
1072389
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072389

Beschrijving

Bij de opmaak van de beschermingsdatabank (2013-2016) bleek op basis van desktoponderzoek dat van een aantal beschermde bomen de bewaarde toestand in vraag gesteld kan worden. Mogelijk werden de gekapt, al dan niet ten gevolge van slecht beheer (verslechtering van de standplaats, verkeerd snoeien, bemaling...), of verdwenen ze te gevolge van een calamiteit (storm, bliksem,...), of een combinatie van factoren.

De bedoeling van het project is dit type “verdwenen” erfgoed op te sporen en de huidige toestand te evalueren. Op basis van deze evaluatie wordt een beslissing genomen over het al dan niet behoud van de bescherming van het erfgoedobject. Een mogelijke uitkomst is het opheffen van de bescherming. Het behoud van de bescherming kan ook een conclusie zijn, waarbij wordt ingezet op een herstel door heraanplant. Dit gebeurt door de eigenaar te stimuleren om een nieuwe boom op dezelfde locatie aan te planten, als de context nog toekomstpotentie heeft en de erfgoedwaarde op die manier in stand kan worden gehouden.

Lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'

Auteurs: Verboven, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie verdwenen houtig erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.