Gebeurtenis

Opgraving Tienen Vissenaken de Uilenboom

onderzoek van gewervelde diersoorten, radiokoolstofdatering, vlakdekkende opgravingen
ID
1072799
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072799

Beschrijving

Er werden in totaal vier zuidwest – noordoost georiënteerde werkputten aangelegd. De werkputten hadden respectievelijk een oppervlakte van 439, 781, 1157 en 383m². Het onderzochte gebied was in totaal 2760m².

Auteurs: Goukens, Lode
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: PEPERMANS, J. en VANHOUTTE, C. 2020: Archeologische opgraving Vissenaken De Uilenboom (prov. Vlaams-Brabant). Eindrapport, Ingelmunster
Type: eindverslag (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Aarschotsesteenweg (Tienen)
Archeologische site met een groot aantal archeologische sporen: paalsporen, kuilen, grachten en greppels. In de kuilen konden drie categorieën herkend worden met specifieke eigenschappen, gerelateerd aan artisanale activiteiten en ontginningen: houtskoolrijke kuilen met verbrande leemconcentraties, gelaagde kuilen met afwisselend zuivere leemlagen en ontginningskuilen. De oudste sporen zijn te dateren in de vroege middeleeuwen, vanaf eind 7de eeuw, en worden gekenmerkt door houtskoolrijke kuilen met verbrande leemconcentraties, gelaagde en overige kuilen. Dit wil zeggen dat er in de vroegste periode al sprake was van artisanale- en ontginningsactiviteiten. Een groot deel van de sporen kon gedateerd worden op de overgangsperiode van de vroege naar de volle middeleeuwen, waaronder een bootvormige gebouwstructuur, mogelijk een huisplattegrond. Een van de ontginningskuilen kende ook zijn oorsprong in deze periode, of was het meest in gebruik in deze periode, aangetoond door het aardewerk.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Tienen Vissenaken de Uilenboom [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072799 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.