Gebeurtenis

Evaluatie verdwenen en aangetast bouwkundig erfgoed

evaluerend onderzoek
ID
1072870
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072870

Beschrijving

Bij de opmaak van de beschermingsdatabank (2013-2016) bleek op basis van desktoponderzoek dat van een aantal beschermde goederen de materialiteit in vraag gesteld kan worden. Mogelijk werden de goederen gesloopt, bevinden ze zich in een vervallen toestand of werden ze verplaatst.

De bedoeling van het project is dit “verdwenen” erfgoed op te sporen en de huidige toestand te evalueren. Op basis van deze evaluatie wordt een beslissing genomen over het al dan niet behoud van de bescherming van het erfgoedobject. Mogelijke uitkomsten zijn de opheffing van de bescherming, de wijziging van het beschermingsbesluit en de opmaak van een verplaatsingsbesluit. Het behoud van de bescherming kan ook een conclusie zijn.

Lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'.

Auteurs: Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Antwerpsesteenweg (Malle)
Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat. Het was een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw, door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en gebouwd door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden.


Zandstraat (Duffel)
De Mosterdpothoeve bestond uit een imposante langsschuur ten noorden van het erf, met in de oostelijke zijgevel de hoge, rondbogige schuurpoort en jaarankers 1722. Ten zuiden van het erf was de boerenwoning gebouwd met de aanpalende stal, met in de westelijke zijgevel jaarankers 1724. Tussen de schuur en de stal bevond zich het vrijstaande bakhuis onder een lager zadeldak.


Brugstraat zonder nummer (Beveren)
In 1965 gesloopt, minstens tot de 18de-eeuw teruggaand schepenhuis in rococostijl. Gecementeerd gebouw van twee bouwlagen op een rechthoekig plattegrond met verhoogde begane grond. De voorgevel werd gemarkeerd door een dubbele eretrap en een in en uitzwenkende topgevel.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Varendonksesteenweg zonder nummer (Herselt)
De typisch Kempische langsschuur was beschermd als monument. Deze bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Dries 2 (Antwerpen)
De barokke beeldengroep met een staande Madonna met Kind op een rijke sokkel met engelenhoofdjes op de hoek van Dries en Leguit te Antwerpen, is beschermd als monument.


Isschot 42 (Kasterlee)
De bescherming als monument betreft de lemen langsschuur uit het tweede kwart van de 19de eeuw. De schuur werd verwoest door een storm.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Evaluatie verdwenen en aangetast bouwkundig erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.