Gebeurtenis

Evaluatie verdwenen en aangetast bouwkundig erfgoed

evaluerend onderzoek
ID
1072870
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072870

Beschrijving

Bij de opmaak van de beschermingsdatabank (2013-2016) bleek op basis van desktoponderzoek dat van een aantal beschermde goederen de materialiteit in vraag gesteld kan worden. Mogelijk werden de goederen gesloopt, bevinden ze zich in een vervallen toestand of werden ze verplaatst.

De bedoeling van het project is dit “verdwenen” erfgoed op te sporen en de huidige toestand te evalueren. Op basis van deze evaluatie wordt een beslissing genomen over het al dan niet behoud van de bescherming van het erfgoedobject. Mogelijke uitkomsten zijn de opheffing van de bescherming, de wijziging van het beschermingsbesluit en de opmaak van een verplaatsingsbesluit. Het behoud van de bescherming kan ook een conclusie zijn.

Lees ook het onderzoeksrapport 'Beschermd, beschadigd, verdwenen. Onderzoek en evaluatie van ernstig aangetast en verdwenen beschermd erfgoed'.

Auteurs: Debonne, Vincent
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Is deel van

Evaluatie verdwenen en aangetast erfgoed

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen


Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten

Tuileboomstraat (Ledegem)
De Lindemolen, een houten staakmolen op teerlingen, dateert als constructie uit de 18de eeuw. De molen werd in 1920 uit Emelgem overgebracht naar de huidige molensite. In 1971 waaide de molen om. De onderdelen ervan zijn gedemonteerd.


Zoutwerf 14-15, 16 (Mechelen)
Burgerhuis De Lepelaer, gebouwd in 1524-1530 met voorgevel vermoedelijk ontworpen door Rombout II Keldermans.


Antwerpsesteenweg (Malle)
Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat. Het was een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw, door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en gebouwd door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden.

Bekijk gerelateerde aanduidingsobjecten

Heidestraat 19 (Herk-de-Stad)
De vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Schulen, bestaande uit twee vleugels aan de weerskanten van een erf en een muurtje ter afsluiting van de straat, is beschermd als monument.


Tiensestraat (Leuven)
Deze bescherming betreft de toegangspoort met twee zijmuren van het voormalige college Van de Wynckele. Na de afbraak van het college in 1957 werd de poort verplaatst en fungeert sindsdien als hoofdingang van het stadspark. De oorspronkelijke bescherming werd op 16 november 2022 opgeheven.


Wilderkasteellaan (Sint-Pieters-Leeuw)
Het Wilderkasteel te Sint-Pieters-Leeuw was beschermd als monument.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Evaluatie verdwenen en aangetast bouwkundig erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072870 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.