Gebeurtenis

Opgraving Sint-Niklaastoren

archeologische opgravingen
ID
1072967
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072967

Beschrijving

De opgraving is het gevolg van het plan om de toegang tot de toren van de SintNiklaaskerk te Veurne te optimaliseren. In de eerste fase van de opgraving wordt onder meer de vloer van de gelijkvloerse verdieping van de westtoren deels verlaagd. In de tweede fase wordt Centraal in de toren een trappenconstructie opgericht die op acht kolommen zal steunen. Voor elk van deze fases werd een aparte archeologisch onderzoek met het oog op wetenschappelijke vraagstelling uitgevoerd.

Het opgravingsvlak werd volledig manueel aangelegd. De grond werd manueel verplaatst tot net buiten het westportaal. Vanaf deze locatie werd de grond machinaal afgevoerd door een kleine graafmachine.

Auteurs :  BAAC bvba Vlaanderen
Datum  :

Bronnen

Bron: BILLEMONT J. & GIERTS I. 2020: Eindverslag Veurne, Sint-Niklaaskerk, BAAC Vlaanderen Rapport nr. 1497, Gent.
Type: literatuur
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Appelmarkt 6 (Veurne)
De archeologische opgraving in de westelijke toren van de Sint-Niklaaskerk. De parochiekerk Sint-Niklaas is een beschermd monument. Verschillende sporen wijzen op een klokkengietersatelier en daarnaast zijn er verschillende sporen van menselijke begravingen aangetroffen.


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Opgraving Sint-Niklaastoren [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1072967 (Geraadpleegd op )