Gebeurtenis

Vooronderzoek wetenschappelijke vraagstelling Komenstraat

archeologisch vooronderzoek met ingreep in de bodem
ID
1073056
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073056

Beschrijving

De doelstelling van het onderzoek was om na te gaan in hoeverre de lichamen van Australische soldaten op het perceel aanwezig waren. Binnen het onderzoeksgebied bevindt zich de locatie die in 1917 door Burial Officier Lt. James Dewar van de 4th Australian Division werd aangeduid als de begraafplaats van minstens 86 gesneuvelde Australische soldaten. Deze opdracht werd uitgevoerd in opdracht van de afdeling Unrecovered War Casualties van het Australische leger.

Als kern van de onderzoeksmethode werden 3 lange proefsleuven voorzien met oriëntatie noordwest-zuidoost en 2 kortere, haaks georiënteerde sleuven.

Het proefsleuvenonderzoek heeft duidelijk aangetoond dat het verwachte (massa)graf van de 86 vermiste Australische soldaten zich niet binnen het geselecteerde onderzoeksgebied bevindt. Hoewel het graf niet werd gevonden, kwamen wel andere archeologische sporen aan het licht tijdens het onderzoek. Deze sporen konden gedateerd worden in de Romeinse periode, nieuwe tijden en de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs :  Ruben Willaert nv
Datum  :

Bronnen

Bron: VERDEGEM S. & HEYVAERT B. 2020: Mesen Hun’s Walk (Mesen, West-Vlaanderen), Sint-Michiels-Brugge .
Type: literatuur
Datum:


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vooronderzoek wetenschappelijke vraagstelling Komenstraat [online] https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073056 (Geraadpleegd op )