Gebeurtenis

Toevalsvondst Eekhofstraat

toevalsvondsten, opgravingen vanuit wetenschappelijke vraagstelling
ID
1073064
URI
https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073064

Beschrijving

Bij de aanleg van een elektriciteitsleiding door de bouwheer stootte men op donderdag 23 februari 2017 in de Eekhofstraat in Voormezele op
menselijke resten uit de Eerste Wereldoorlog. In de smalle werksleuf van ca. 50 cm breed kwamen ca. 30 cm onder het asfalt de eerste skeletresten aan het licht. Aangezien de toevalsvondst gebeurde tijdens de uitvoering van graafwerken was een deel van de sporen en vondsten al vergraven toen de menselijke resten werden opgemerkt.

Er werd één werkput aangelegd die stratigrafisch is opgegraven. De werksleuf van 4,63 m² werd opgeschoond. De tijdens de werken aangetroffen sporen en menselijke resten, voor zover nog in situ bewaard, werden manueel vrijgemaakt, opgekuist en verder onderzocht. Aan de hand van DNA-onderzoek kon de overledene geïdentificeerd worden.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Bronnen

Bron: DEWILDE M., VANHOUTTE S., WYFFELS F., QUINTELIER K., VAN DE VIJVER K. & VERDEGEM S. 2020: Vermist in de Ypres Salient. Gesneuvelde, gevonden in de Eekhofstraat in Voormezele (Ieper, W.-Vl.), geïdentificeerd. Eindverslag van een toevalsvondst, Brussel.
Type: literatuur
Datum:

Bron: https://id.erfgoed.net/dossiers/113
Type: toevalsvondst (archeologieportaal)
Datum:


Bekijk gerelateerde waarnemingen

Eekhofstraat (Ieper)
Bij de aanleg van een elektriciteitsleiding is begin 2017 in de Eekhofstraat een vermiste gesneuvelde uit de ‘Groote Oorlog’ teruggevonden. Het betreft een deel van het skelet, gevonden in een veldgraf, samen met een munthanger, enkele uniformonderdelen en een leren schoen. De gesneuvelde kon geïdentificeerd worden en is met alle militaire eer herbegraven.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Toevalsvondst Eekhofstraat [online], https://id.erfgoed.net/gebeurtenissen/1073064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.